Mikor ivartalanítsuk a macskákat?

A macska ivartalanítása nem csupán a nemkívánatos szaporulat megelőzése érdekében fontos, hanem hozzájárul cicánk egészségéhez és hosszú életéhez is. 

Ezen kívül az állat közérzete és lelkiállapota sem elhanyagolható, mely az ivartalanítás következtében, a nemi hormonok tombolásától mentesítve lehet nyugodt és kiegyensúlyozott.

Igen ám, de mikor jön el az ideje ennek a procedúrának? Egymásnak ellentmondó véleményeket hallhatunk, ezért cikkünkben igyekszünk tisztázni ezt a kérdést.

Vélekedések az ivartalanítás időpontjáról

A cicát nemcsak az ivartalanítás során, hanem bármikor előfordulhat, hogy állatorvoshoz kell vinni. Macskatulajdonosként mindenképpen szerezzen be egyet a Vitalpet szállítóboxaiból, így egyszerűen és kényelmesen tudja elvinni őt akár a műtétre, akár egy védőoltásra.

Sokan állítják azt, hogy a nőstény macskák esetében mindenképpen meg kell várni az első tüzelést, sőt többen egyenesen az első fialásra buzdítanak. A hím állatok esetén pedig az egy éves kort tartják ideálisnak, holott ekkorra már a kandúros “rossz szokások” állandóvá válnak. Ezek a hiedelmek nem állják meg a helyüket.

A nőstény macska ivartalanítása

Ivartalanítás során a nőstény macskák petefészkeit és a méhét távolítják el. A legfrissebb kutatások szerint a 12 hetes kor ideális a műtétre. A kiscica sokkal könnyebben viseli az altatást és az egész operációt, könnyebben és gyorsabban gyógyul meg, mint felnőtt társai. 

A tüzelő macska méhe sokkal több vért tartalmaz, a felnőtt macska nehezebben ébred fel az altatásból, tovább lábadozik és a műtét költségei is magasabbak.

A kandúrok ivartalanítása

A kandúrok ivartalanítása során a herék eltávolítására kerül sor. Ez sokkal kisebb műtét, mint a nőstények esetében, így a kandúrokat kevésbé viseli meg. Utánkövetéses vizsgálattal megállapították, hogy teljesen mindegy, hogy 7 hetesen, 7 hónaposan vagy 1 évesen történt az ivartalanítás, a macska teljesen egészségesen fejlődött tovább, ezért elmondható, hogy a hím állatok esetében is érdemes minél hamarabb elvégeztetni a beavatkozást.

A kandúrok korai ivartalanítása azért is fontos, mert amint ivarérett lesz a cica, azonnal jelölgetni kezd és a lakás különböző pontjait bűzös mirigyváladékkal spricceli be. Érdemes mindezt megelőzni és még az ivarérettség bekövetkezte előtt ivartalanítani.

A műtét utáni lábadozás

Az ivartalanítás után biztosítsunk meleg, nyugodt helyet az állatnak. Időnként nézzünk rá a műtéti hegre, nem piros-e, nincs-e begyulladva, esetleg nem távozik-e váladék. Simogatással, masszírozással nyugtathatjuk, takargassuk be és legyünk vele minél többet.

A kandúrok hamarabb gyógyulnak, mivel a rajtuk ejtett vágás sokkal kisebb, de azért nekik is szükségük van pár nap regenerálódásra.

A macskák ivartalanítása nagyon fontos, ennek hiányában a nőstény macskának idősebb korában könnyen lesz gennyes méhgyulladása, a kandúrok pedig elcsavarogva gyakran szenvednek végzetes balesetet. Végeztessük el tehát minél előbb ezt a műtétet és biztosítsunk hosszú, boldog életet a macska számára.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!