Mikor és hogyan írjunk motivációs levelet?

A motivációs levél sok esetben hasznos eleme az álláskeresésnek, hiszen ezen dokumentum segítségével jobban be tudjuk mutatni magunkat, továbbá a szándékainkat, hogy miért jelentkezünk az adott állásra. De vajon minden esetben szükség van erre? Ma utánajárunk!

Igazítsuk a munkakörhöz!

A motivációs levelek akkor lesznek igazán sikeresek, ha speciálisan ahhoz a munkakörhöz készítjük el őket, amelyre éppen jelentkezünk. Ezzel jó pontot szerezhetünk a HR-esnél vagy a munkáltatónál, hiszen nem egy sablonos pályázatot adunk le, hanem azt az érzést keltjük, hogy pontosan az adott munkát szeretnénk megkapni. 

Amennyiben Szegeden vagy környékén keresünk állást, érdemes szétnézni a SzegedAllas oldalán! Hiszen ezen a felületen válogatott, és minőségi lehetőségek várnak mindenkire!

A motivációs levélben célszerű odafigyelni a megfogalmazásra is. Ügyeljünk arra, hogy kompakt módon, közérthetően és egyszerűen fogalmazzunk. Kerüljük a hosszú, összetett mondatokat, amelyek ellehetetlenítik a gördülékeny olvashatóságot. 

Ne feledjük, hogy az állásokra általában rengetegen jelentkeznek, így a munkáltatók eleinte csupán pár perc alatt futják át a pályázatokat. Ekkor nekünk mindössze ennyi időnk van rá, hogy megragadjuk a figyelmüket, és behívjanak minket interjúzni.

Ne dicsérjük túl magunkat!

Természetesen az egészséges önbizalom az élet minden területén, így álláskeresésnél is előnyös, azonban célszerű odafigyelni arra, hogy a motivációs levelünkben ne dicsérjük túl magunkat. 

Hiszen a túlságosan öndicsőítő dokumentum már visszatetsző lesz a HR-esek számára, így nem pozitív kép fog kialakulni rólunk. Célszerű kiemelni az erősségeinket és részletezni a pozitív tulajdonságainkat, hiszen bizonyára az a célunk, hogy ezeket megismerje a leendő munkáltatónk.

Azonban semmiképpen nem ajánlott ezen a téren túlzásokba esni. Ezzel szemben sokkal jobban járunk, ha kifejezzük az ambícióinkat a jövőre nézve, és megerősítjük a munkáltatót abban, hogy fejleszteni szeretnénk magunkat. 

Ez az irány rendkívül előremutató és pozitív képet festhet majd rólunk, így mindenképpen célszerű a motivációs levelünket inkább ebből az irányból megközelítenünk. 

Nagyobb tér a kifejtésre

Mivel az önéletrajzunkban általában kevesebb hely áll rendelkezésünkre kifejteni egy-egy tapasztalatunkat, vagy korábbi eredményünket, így erre a célra tökéletes a motivációs levél. 

Ha korábban esetleg részt vettünk különböző projektekben, amelyek sikeresek voltak, vagy bármi egyéb más hasznos tevékenységet végeztünk a munkánk mellett, akkor ezeket érdemes itt taglalni.

Ezen felül próbáljunk arra ügyelni, hogy olyan releváns információkat jelentessünk meg, ami érdekli a jövőbeni munkáltatónkat. Így hiába vannak bizonyos területen nagyon pozitív előzményeink, ha az az adott munkakörben nem releváns, akkor inkább mellőzzük azok ismertetését. 

Reméljük, hogy egy jól megszerkesztett motivációs levél segítségével mindenki megkapja majd álmai állását!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!