Meteoroid csapódott a Holdba a teljes holdfogyatkozáskor

Érdekes jelenséget örökítettek meg a csillagászok a teljes holdfogyatkozás alatt, amikor is égi kísérőnk elsötétült oldalán egy meteoroid váratlan becsapódásának felvillanását rögzítették. A jelenséget közép-európai idő szerint hétfő hajnali 5 óra 41 perckor rögzítették a spanyol Holdfigyelő rendszer (Moon Impacts Detection and Analysis System, MIDAS) teleszkópjai.

Ugyan számos kráter található a Holdon, José Maria Madeido, az Huelvai Egyetem asztrofizikusa szerint ez volt az első alkalom, hogy holdfogyatkozáskor történt ütközés fényét láthattuk a Földön. A becslések szerint másodpercenként 17 kilométeres sebességgel a Holdnak csapódó kő mintegy 10 kilogrammos és 30 centiméter átmérőjű lehetett.

A Los Angeles-i Griffith megfigyelőállomás szintén felvette a becsapódást, miközben élőben közvetítette a holdfogyatkozást. Az első után egy második villanást is láttak néhányan – mondta Anthony Cook, a Griffith csillagásza.

A holdi becsapódásokat általában az újhold előtti és utáni öt napon át kísérik figyelemmel, a felvillanásokat ilyenkor könnyű észlelni – magyarázta Madiedo. A több mint háromórás holdfogyatkozás előnyeit úgy használta ki, hogy a sevillai obszervatórium négy működő távcsöve mellé másik négyet is munkába állított, mivel egyetlen lehetséges becsapódást se akart kihagyni.

„Csaknem két napig nem tudtam aludni, mert a rendkívüli eseményre beállított eszközöket teszteltem, majd a holdfogyatkozást figyeltem” -mondta Madiedo.

A becsapódásról számítógépes program értesítette. „Felugrottam a székből. Nagyon boldog voltam, mert a munkám meghozta a gyümölcsét” – mesélte a kutató, aki szerint a Hold meteorbecsapódásainak megfigyelése a földi ütközések jobb előrejelzését is segíti.

Egyébként a Holdat bármikor eltalálhatják meteoroidok, amelyek által keltett fényfelvillanásokat a NASA észlelőhelyei és néhány, erre a célra szakosodott európai obszervatórium is megfigyelnek. Az ilyen felvillanások gyakoriságát mutatja, hogy már 2-3 órás megfigyelés után bekövetkezhet egy becsapódás a Holdon. A becsapódó kis testek, meteoroidok a teniszlabdától a nagyobb kőtömbök méretéig terjednek, mozgási energiájuk pedig néhány tonna TNT robbanással egyenértékű – írja a Magyar Csillagászati Egyesület.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!