Mentsük meg a Sarkvidéket! – Írd te is alá a petíciót!

Az olvadó Északi-sarkvidéket olajfúrások, ipari halászat és háborúk fenyegetik. Segíts megmenteni.

Aláírásoddal követeld a világ vezetőitől, hogy nyilvánítsák globálisan védetté a sarkvidéket.

Északi Sark

Az olvadó Északi-sarkvidék

Eltűnőben van az Északi-sarkvidék jege, amelytől mindannyiunk élete függ. Az elmúlt 30 évben elvesztettük a sarkvidéken úszó jégsapka háromnegyedét.

A jég már több mint 800 000 éve állandó eleme a Jeges-tengernek. Ma azért is olvad, mert fosszilis tüzelőanyagokból is származó energiát használunk – a közeljövőben az Északi-sarkvidék az ember megjelenése óta először válhat jégmentessé. Ez nem csak az ott élő emberekre és állatokra – például a jegesmedvékre, narválokra, rozmárokra –, hanem ránk, a világ más helyein élőkre is pusztító hatást gyakorolhat. Északi-sarkvidéknél található jég a napsugárzás jelentős részét visszaveri az űrbe, ezzel hűvösen tartja a bolygónkat, és stabilizálja azokat az időjárási rendszereket, amelyektől többek között növénytermesztésünk is függ. A jég megmentése mindannyiunk megmentését jelenti.

Északi Sarkvidék olvadása

Írd alá a petíciót!

Olajfúrás

Az Északi-sarkvidék az új olajláz helyszíne. Többek között a Shell, a BP, az Exxon és a Gazprom is hajlandó lenne egy pusztító olajkiömlést megkockáztatni mindössze három évre elegendő olajért.

Ugyanazok a piszkos energiacégek, amelyek elsősorban felelőssé tehetőek az Északi-sark olvadásáért, most az olvadó jégből igyekeznek hasznot húzni. Ezek a vállalatok új olajmezőket akarnak feltárni, hogy várhatóan 90 milliárd hordónyi olajat termelhessenek ki onnan. Ez rengeteg pénzt jelent számukra, de csak három évre elegendő olajat a világnak. Korábban titkosított kormányzati dokumentumok azt írják, hogy a fagyos vizeken történő olajkiömlések felszámolása „szinte lehetetlen”, és az elkerülhetetlen hibák megsemmisítenék a törékeny sarki környezetet. Az Északi-sarkvidéken való fúráshoz az olajcégeknek el kell vontatni a jéghegyeket a fúrótornyok elől, és hatalmas tömlőkkel kell meleg vizet locsolniuk az úszó jég megolvasztására. Ha hagyjuk, hogy ezt megtegyék, egy végzetes olajkatasztrófa bekövetkezése csak idő kérdése lesz. Láttuk, milyen hihetetlenül nagy károkat okozott mind az Exxon Valdez, mind a Deepwater Horizon katasztrófája – nem engedhetjük, hogy ugyanez az Északi-sarkvidéken is megtörténjen.

Olajfúrás

Írd alá a petíciót!

Ipari halászat

Az ipari halászflották elkezdték a vonóhálós halászatot az Északi-sarkvidék vizein.

A helyi lakosok évezredeken át fenntartható módon halásztak ugyanitt, de ez veszélybe kerülhet, ha hagyjuk, hogy a halászati óriáscégek kizsákmányolják a Jeges-tengert.

Ipari halászat

Írd alá a petíciót!

Háború

Az Északi-sarkvidék nemzetei már készülnek a lehetséges összetűzésekre. A Wikileaks-táviratok arról számolnak be, hogy az Egyesült Államok „növekvő katonai fenyegetettségről” beszél az Északi-sarkvidék kapcsán, Oroszország pedig „fegyveres beavatkozást” jósol a jövőben.

Egy sarkvidékért dúló jövőbeli háború lehetősége valós veszély.

A sarkvidék körüli országok tengeralattjárókat, vadászgépeket és atommeghajtású jégtörőket vásárolnak, hogy erővel szerezzenek érvényt követeléseiknek. Oroszország és Norvégia is bejelentette „északi-sarkvidéki zászlóaljak” felállítását, hogy nemzeti érdekeiket megvédjék. A növekvő militarizálással párhuzamosan hat ország igyekszik megszerezni és magához csatolni a lakatlan sarkvidék különböző területeit – köztük magát az Északi-sarkot is. Ez a terület jelenleg mindannyiunké. Maradjon is így, és nyilvánítsuk globálisan védett területté az Északi-sarkvidéket a Föld összes élőlénye számára.

Háború

Írd alá a petíciót!


Te és a zászló

Egyetlen kormány és hadsereg sem akarja megvédeni az Északi-sarkvidéket – csak olyan országok és cégek akadnak, akik fel akarják túrni azt. Segíts nekünk kitűzni a jövő zászlaját az Északi-sarkpontra.

Több, mint 7 milliárd társunkkal osztozunk a bolygón. Minden egyes ember életére hatással van az Északi-sarkvidék egészsége: azáltal, hogy az ottani jég visszaveri a nap sugarait, a sarkvidék befolyásolja az időjárási viszonyokat, melynek hatása az élelmiszer-termelésre is jelentős.

Ám az Északi-sarkvidék jelenti melegedő éghajlatunk frontvonalát is – kétszer gyorsabban melegszik, mint a világ bármely más része. A sarkvidék az olajipar frontvonalává is vált – ez az üzemanyag azon piszkos, halálos energiaforrások egyike, amelyek leginkább felelőssé tehetőek a sarki jég olvadásáért.

Az Északi-sarkvidéken beinduló új olajláz megállításával megteremtjük annak a radikális változásnak a feltételeit, amely az életünk energiaellátásához szükséges; felgyorsítjuk a tiszta energiaforrások elterjedését, amelyekre gyermekeink a jövőjüket alapozhatják.

Tudjuk, hogy a világ legerősebb országaival és vállalataival szállunk szembe.

De ha összefogunk, együtt létrehozhatunk valamit, ami erősebb bármilyen ország hadseregénél, vagy nagyobb bármelyik óriásvállalat költségvetésénél. Közösen törődünk azzal, milyen bolygót hagyunk gyermekeinkre, és ez minden bennünket elválasztó határon átível; ezzel válunk – együttesen – a jelenleg létező leghatalmasabb erővé.

Ezért visszük el a te – és milliónyi társad – nevét az Északi-sarkra a jövő zászlajával együtt, amelyet a világ ifjúsága tervez meg. Ez fogja hirdetni közös jövőképünket egy zöld, békés, egészséges bolygóról, amely a mindannyiunk által óvott Északi-sarkvidéktől függ.

A zászló azonban csak egy jelkép. Eljuttatjuk a hangodat a világ összes politikai vezetőjéhez, hogy megkérdezzük őket, milyen álláspontot képviselnek az Északi-sarkvidék ügyében. Egyenként meggyőzve a politikusokat mozgalmunk lendülete egyre nő majd, míg végül az ENSZ-hez fordulunk, ahol egy globális egyezményt követelünk majd az Északi-sarkvidék védelme érdekében.

30 évvel ezelőtt egy hasonló kampányt indítottunk az Antarktisz megóvásáért. Senki sem hitte volna, hogy sikerrel járunk, mégis így történt, és a Déli-sarkvidék körül egy globálisan védett területet hoztunk létre.

Most az Északi-sarkvidéken a sor.

Írd alá a petíciót!

Forrás:SaveTheArtic.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!