Megvan a SpaceX első ügyfele a Hold körüli utazásra

A SpaceX amerikai űripari vállalkozás szerződést írt alá első magán ügyfelével egy Hold körüli utazásról – jelentette be rövid Twitter-üzenetben a cég. Az első Hold körüli turistaútra azonban még éveket kell várni, mert a szállítójármű, a Big Falcon Rocket (BRF) nevű szuperrakétát még fejlesztik. A minden korábbi rakétánál nagyobb teljesítményű BFR a tervek szerint egyesíti magában a rakétát és az űrhajót, így fennakadások nélkül teljesíteni tudja majd az űrbeli kirándulást utasával.

A társaság nem közölte, hogy ki az első, aki befizetett a Hold-körüli utazásra, Elon Musk cégfőnök azonban rákérdezésre egy zászlóval jelezte az üzenőportálon, hogy egy japán utasról lehet szó. Sokan ebből sietve kikövetkeztették, hogy az első utas Enomoto Daiszuke 47 éves japán üzletember lehet, aki már közölte, hogy az első ázsiai űrturista akar lenni, és e célból már kiképzésen is részt vett a Moszkva melletti Csillagvárosban.

Forrás: Wikimedia Commons/Gregory H. Revera 
Forrás: SpaceX

A SpaceX 2017 elején bejelentette, hogy 2018-ban két utast visz Hold-körüli utazásra Falcon Heavy rakétájával, erre a turistaútra azonban nem került sor. Mindeddig összesen 24 ember járt a Holdnál, és az utolsó, 1972-es NASA-misszió, az Apollo-17 óta senki sem utazott oda – mutatott rá a közlemény.

Cikkajánló: Utazás a Hold körül – lenyűgözően részletes videót készített a NASA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!