Megtalálták a 120 éve keresett aquincumi városfalat

Több mint százhúsz év kutatás után bukkantak rá a régészek Aquincum római kori polgárvárosának keleti falára egy vasútvonal felújításakor. Az építkezés során a régészek a falon kívül gazdag leletanyagot is találtak: a földből pénzérmék, kerámiaedények, és az erdők istenének egy egészen különleges épségben fennmaradt apró szobra is előkerült.

Az új pillérhelyek feltárása a levegőből

Az új pillérhelyek feltárása a levegőből

Láng Orsolya, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Aquincumi Múzeumának ásatásokat vezető régésze elmondta, hogy a területen a vasúti forgalom miatt korábban nem volt lehetőség módszeres feltárásra, így a most előkerült leletek különleges jelentőséggel bírnak. Láng elmondta, hogy nagy várakozás előzte meg az idén áprilisban megindult régészeti munkálatokat a vasúti vonalszakasz felújítása kapcsán, mivel a vasút kelet–nyugati irányban a római kori városon és közvetlen környezetén halad keresztül.

 Ásatás a vasúti töltés alatt

 Ásatás a vasúti töltés alatt

Hadrianus érméje is előkerült

A mostani munkálatok során elsősorban a várostól nyugatra, a római kori villaövezet területén volt néhány kisebb beavatkozás. A múzeum munkatársai római és középkori leleteket gyűjtöttek, de a kutatások eddigi legfontosabb állomása a római kori város keleti szélén most készülő vasúti hidak pilléralapjainak feltárása volt.

A nyugatabbra fekvő, kiásott pillér helyén sikerült azonosítani a település keleti szélét. Itt került elő a határt jelző vizesárok, az egykori városfal már az ókorban lebontott maradványa, illetve a város határával párhuzamosan futó kövezett út is. A vizesárokból ruhakapcsoló tűk, pénzérmék és edények darabjai kerültek elő; ezek alapján az árkot az időszámításunk szerinti II. században áshatták a rómaiak.

 Római kori edények a szemétgödörből

 Római kori edények a szemétgödörből

Egy másik pillér alapozási gödrében egy kutat és egy nagyméretű szemétgödröt találtak a régészek. Ebben hatalmas mennyiségű, kétezer éves városi szemétre bukkantak. A lomok között konyhai és asztali edények, ételmaradékok (állatcsontok), érmek, táblás játékok zsetonjai és a közeli fazekasműhely rontott edényeinek töredékei kerültek elő. Lassányi Gábor, a feltárást vezető régész elmondta, hogy találtak egy 1800 éves díszedényt is, ami a mai Franciaország és Németország területén készült, illetve előkerült Hadrianus császár bronz érméje is.

Római kori ruhakapcsoló tűk, pénzek és egy csont játékkorong

Római kori ruhakapcsoló tűk, pénzek és egy csont játékkorong

A feltárások és megfigyelések a vasútépítéshez kapcsolódó földmunkák idején még folytatódnak, és a szakemberek biztosak benne, hogy a régészeti emlékek jelentős része épen kerül elő. Láng szerint valószínűleg ez az utolsó lehetőség, hogy ezen a területen feltárásokat végezzenek. A most előkerült leletek az Aquincumi Múzeum jövő évi kiállításain már láthatók lesznek. – írta az MTI.

 A megtalált falszakasz helye

 A megtalált falszakasz helye

 Silvanus isten apró ólom szobrocskája

 Silvanus isten apró ólom szobrocskája


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!