Megsemmisült a delhi Természettudományi Múzeum teljes gyűjteménye egy tűzvészben

A hatóságok megerősítették, hogy a delhi Természettudományi Múzeum teljes gyűjteménye elpusztult a tűzvészben, amely ma hajnalban ütött ki.

9

A tűz súlyosan megrongálta a hat emeletes épületet, amely otthont adott a múzeumnak. A tűz ráadásul pont az épület felső részén kezdődött, ahol a gyűjteményt tárolták, amely így teljes egészében megsemmisült. A tűzoltóknak végül sikerült eloltatniuk a tüzet, mielőtt átterjedt volna a földszintre és az első emeletre, ahol az irodák voltak. A delhi tűzoltóság  még nem tudja pontosan, hogy mi okozta a tűzvészt, de a szemtanúk szerint az épület tetején kezdődött. A nagy károkat a szóvivő azzal magyarázta, hogy az épület vízellátása nem működött, ezért egy közeli metróállomásról kellett vizet hozniuk az oltáshoz.

4

Korábban már felmerült, hogy a múzeumot át kellene költöztetni egy másik épületbe, mert egy parlamenti vizsgálóbizottság megállapította, hogy nem megfelelőek a körülmények a gyűjtemény tárolására.

2

Az 1972-ben alapított múzeum kollekciójának egyik legértékesebb darabja egy 160 millió éves sauropoda dinoszauruszcsont volt, amely pótolhatatlan veszteség. Valószínűleg ezek a növényevő dinoszauruszok voltak a legnagyobb testű élőlények, amelyek valaha a Földön éltek. Rahul Khot a múzeum kurátora a Guardiannek azt mondta, hogy a tűzvészben megsemmisült tárgyak értéke felbecsülhetetlen.

8

10

India környezetvédelmi minisztere is meglátogatta ma az épület maradványait. “Ez egy visszafordíthatatlan veszteség. A múzeumok nem egyetlen nap alatt jönnek létre: évtizedekig tartó erőfeszítés a gyűjtés, a kutatás és a kurátori munka. Terveket fogunk készíteni arról, hogy hogyan lehetne helyreállítani a múzeumot” – mondta.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!