Megölték az elefántcsont-kereskedelem elleni küzdelem élharcosát

Meggyilkolták kenyai otthonában az elefántcsonttal és orrszarvútülökkel folytatott illegális kereskedelem egyik vezető szakértőjét, Esmond Bradley Martin amerikai geográfust. A 76 éves Esmond Martin évtizedek óta figyelte az állati termékek tiltott mozgását, figyelmét főleg az elefántagyar ázsiai felvevőpiacára összpontosította.

Fotó: Save the Elephants

Egy kenyai természetvédő szervezet, a Wildlife Direct vezetője, Paula Kahumbu szerint Martin tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy Kína tavaly betiltott mindenféle kereskedelmet az elefántcsonttal. “Esmond Martin egyike volt a feketekereskedelmet leleplező legjelentősebb szakértőknek. Nem riadt vissza attól sem, hogy személyes kapcsolatba lépjen a csempészekkel” – mondta Kahumbu.

Fotó:  Flickr/Benh LIEU SONG

A Martin tevékenységét finanszírozó és kutatómunkája eredményeit publikáló természetvédő szervezet, a Save The Elephantsaz állatvédelem csendes hősének” nevezte az amerikai szakértőt. Martin egy új jelentésen dolgozott éppen, amelyben Mianmarnak a védett állatokkal folytatott kereskedelemben játszott növekvő szerepéről lebbentette fel a fátylat. Egyelőre nem tudni, hogy megölése összefügg-e legújabb munkájával.

A természetvédő a feleségével és két kollégájával együtt járta a világot, hogy azonosítsa az elefántcsont és az orrszarvútülök feketepiacait, a csempészeket és a tiltott termékek modern felhasználási módjait.

Fotó: Wikimedia Commons/flickr/ryan harvey 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!