Meggyászolják halott társaikat a gorillák

A gorillák különleges módon foglalkoznak halott társaikkal – állapította meg egy tudományos kutatás, amelyet a Dian Fossey Gorilla Alapítvány, a Kaliforniai Egyetem, az Uppsalai Egyetem és a Kongói Természetvédelmi Intézet kutatói végeztek közösen.

Ruandában és Kongóban a tudósok megfigyelték, hogy a gorillák néha órákra összegyűltek egy-egy halott állat körül, szemlélték, szagolgatták, babusgatták és nyalogatták. Néhányan agresszív viselkedést is mutattak. A PeerJ folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban ez az érdeklődés kevéssé függött attól, hogy a halott gorilla korábban tagja volt-e a csoportnak vagy sem.

Forrás:  Carine06/flickr

A kutatók a ruandai Vulkán Nemzeti Parkban élő hegyi gorillák viselkedését figyelték meg és vették filmre két gorilla halálát követően. Mindkét példány feltehetően az idős korával kapcsolatos betegség miatt pusztult el. A kongói nemzeti parkban pedig egy keleti gorillacsapat viselkedését tanulmányozták egy gorilla halálát követően.

A kutatók várakozásaival ellentétben minden esetben nagyon hasonló viselkedést tapasztaltak a halott gorillával kapcsolatban, függetlenül attól, hogy a gorillák szoros kapcsolatban álltak-e vele, vagy sem.

A gorillák különleges módon foglalkoznak halott társaikkal (Forrás: Dian Fossey Gorilla Fund International)
Forrás: Dian Fossey Gorilla Fund International/CC BY 4.0

A hegyi gorilláknál megfigyelték, hogy azok a gorillák töltötték a legtöbb időt az elhunyt állat mellett, amelyek a legközelebbi kapcsolatban álltak vele. Egy elhunyt nőstény fia például megpróbált szopni az emlőjéből, holott már kifejlett példány volt. A kutatók szerint ez a bánat jele lehet. A kongói keleti gorillák hasonlóan gondoskodóan viselkedtek egy halott hímmel, amely korábban nem volt része a csoportnak.

Forrás: Dian Fossey Gorilla Fund International
Forrás: Wikimedia Commons/Patrick Cyusa

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy ez a viselkedés veszélyt jelenthet az állatokra. A halottakkal való kapcsolat révén elkaphatnak betegségeket. Az ebolavírus Közép-Afrikában már több ezer gorillával végzett. Jelenleg Kongó keleti részén van ebolajárvány.

CikkajánlóAprócska állatot dédelgetett a hatalmas ezüsthátú gorilla


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!