Megdőlt a legforróbb hónap világrekordja a kaliforniai Halál-völgyben

Bekerülhet a rekordok könyvébe az amerikai Halál-völgy, a térségben ugyanis megdőlt a legforróbb hónap világrekordja. A Death Valley Nemzeti Park saját korábbi rekordját múlta felül: tavaly júliusban 41,89 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet mértek a térségben, ez azonban most még ennél is magasabb, 42,28 Celsius-fok volt.

Forrás: Wikimedia Commons/Photographersnature 

A térségben négy egymást követő napon át a csúcshőmérséklet 52,7 fok volt. Ráadásul 10 egymást követő napon éjszaka sem enyhült a forróság, a hőmérő higanyszála akkor is folyamatosan 37,7 Celsius-fokot mutatott. A példátlan forróságban egy 57 éves túrázó meghalt, két kiszáradt francia turistát helikopterrel mentettek meg. A Kalifornia délkeleti részén fekvő sivatagban mérték 1913. július 10-én a Föld eddigi legmagasabb hőmérsékletét: 56,67 Celsius-fokot.

Forrás: flickr/fosco lucarelli

A Death Valley Nemzeti Park a Föld egyik legforróbb területe, száraz, sivatagos, az éves csapadékmennyiség kevesebb mint 50 mm. Az óceán felől érkező nedves légtömegeket a hegyek felfelé kényszerítik. A vízpára kicsapódik, és hegylánc túloldalára már csak száraz levegő érkezik.

A Halál-völgyet három nagy hegylánc választja el az óceántól: a Parti-hegység, a Sierra Nevada, végül az Argus és a Panamint hegység, a Mexikói-öböl felől érkező felhőknek a Sziklás-hegység állja útját. Éppen ezért ide csak igen kevés csapadék jut, ráadásul ez a kevés viszont hirtelen, nagy esők formájában hullik. Nevét a kaliforniai aranyláz idején kapta a bevándorlóktól, akik eltévedtek és majdnem odavesztek a völgyben.

Forrás: USGS
Forrás: Jon Sullivan/pdphoto.org/Wikimedia Commons

A szélsőséges klíma ellenére azonban sok növényfaj honos a Death Valley Nemzeti Parkban, ezek közül több mint 20-at sehol másutt nem találni. A szélsőséges klímában kulcskérdés, hogyan sikerül a növényvilágnak alkalmazkodni a száraz éghajlathoz.

A völgyre jellemző kreozot cserje és a meszkvitófa gyökere 15 m-re is lenyúlik, hogy elérje a talajvizet. A Halál-völgyben olykor még színpompás virágok is szirmot bontanak, néhány évente, a legnagyobb esőzéseket követően egy rövid időre gyönyörű virágtengerbe öltözik Föld egyik legbarátságtalanabb vidéke.

Forrás: Romain Guy/flickr
Forrás: Chuck Abbe/flickr 
Forrás: National Park Service 

A Halál-völgy egyébként számos hüllő, madár és emlős otthona, melyek mind jól alkalmazkodtak a sivatagi környezethez. A sokféle és nagy számban is megtalálható rágcsáló mellett él még a völgyben és a hegyekben földikutya, hiúz, puma és kitróka is. A legnagyobb őshonos emlős a kanadai vadjuh, kisebb csordái főleg a hegyoldalakon barangolnak, de néha letévednek a völgy aljára is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!