Megdöbbentő tények a kihalás szélére került nagymacskákról

Tudta, hogy Afrikában az oroszlánok egyedszáma 90%-kal csökkent az elmúlt ötven évben? Hogy napjainkban egyes becslések szerint már több tigris él fogságban, mint a természetben? És hogy a gepárdok már eredeti élőhelyeik 75%-áról kipusztultak? A NatGeo Wild csatorna tematikus programsorozata a nagymacskák védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Nagymacskák hete
Fotó: NatGeo Wild

Sebesség. Erő. Intelligencia. Szépség. A nagymacskák évmilliók óta élőhelyük csúcsragozói és az állatvilág legnagyszerűbb vadászai, mára azonban az emberi civilizáció hatására, és az orvvadászoknak köszönhetően szinte minden nagymacska faj veszélyeztetetté vált. Védelmüket a National Geographic Society kiemelt fontosságú ügyként kezeli, amelyhez kapcsolódóan a Nat Geo Wild csatorna immár ötödik éve tűzi műsorra a Nagymacskák hete programsorozatot, hogy felhívja a figyelmet az oroszlánokat és társaikat fenyegető halálos veszélyre.

A tematikus hét egy nem mindennapi nyitófilmmel indult. Az Oroszlánok birodalma című rendkívüli alkotásban Boone Smith nyomolvasóval találkozunk, aki egy oroszlánfalka mohó lakmározását követi figyelemmel, méghozzá közvetlen közelről. A férfi ugyanis vállalja a cseppet sem veszélytelen kihívást, hogy egy plexifalú dobozban kihelyezzék egy falka kellős közepére.

Nagymacskák hete
Fotó: NatGeo Wild

A Nagymacskák hete programsorozat a National Geographic Society ‘Big Cats Initiative’ elnevezésű természetvédelmi programjához kapcsolódik. “Nincs több késlekedni való időnk a nagymacskákkal kapcsolatban” – mondja a természetfilmjeivel és állatvédő tevékenységével világhírnevet szerzett Dereck Joubert. “Olyan ütemben csökken az egyedszámuk, hogy amennyiben nem cselekszünk azonnal, világszerte a kihalás szélére kerülnek. Meg kell fordítanunk a folyamatokat, most.”

Nagymacskák hete
Fotó: NatGeo Wild

5 megdöbbentő tény a nagymacskákról

  • A tigirisek egyedszáma 97%-al csökkent az elmúlt században
  • Az 1930-as évek óta a tigrisek három alfaja teljesen kipusztult.
  • Már csak nagyjából 10 ezer gepárd él szabadon vadonban.
  • A gyönyörű bundájú hópárducok populációja is lecsökkent, egyedszámuk a biológusok szerint mindössze 4-6 ezer példányra tehető.
  • Az amuri leopárd az egyik leginkább veszélyeztetett alfaj, csupán néhány tíz példány él belőlük a Földön.

 

A Nagymacskák hete műsorai február 15-22. között láthatóak a NatGeo Wildon! További információk itt: natgeotv 

Nagymacskák hete
Fotó: NatGeo Wild

Forrás: NatGeo Wild


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!