Megdöbbentő méreteket ölt a tobzoskák illegális kereskedelme

A hagyományos kínai gyógyászatban való felhasználásuk miatt megdöbbentő méreteket ölt a tobzoskák illegális kereskedelme – derítette ki egy közös brit-kínai kutatás. Évente mintegy tízezer szállítmányt fülelnek le, de szakértők arra figyelmeztetnek, hogy jóval nagyobb mértékű az illegális kereskedelem – írta meg az MTI.

Tobzoskák

Zsu Zsao-min, a kínai Jünan tartomány erdővédelmi irodájának illetékese az Oxfordi Egyetem kutatóival vizsgálta meg a csempészektől lefoglalt tobzoskaszállítmányok hivatalos adatait. A Frontiers in Ecology and the Environment című folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek kimutatták, hogy 2010 óta 2,59 tonna tobzoskapikkelyt foglaltak le a hatóságok, ez a mennyiség körülbelül 4870 állattól származik, lefüleltek továbbá 259 tobzoskát – 220 élőt és 39 elpusztultat – 43 büntetőszankciókkal végződő esetben.

Tobzoskák

A tobzoskáknak nyolc faja él, négy Ázsiában és négy Afrikában. A bengáli és a Szunda-szigeti tobzoskát veszélyeztetett fajként, az indiai és a fülöp-szigeteki tobzoskát, valamint az afrikai fehér hasú tobzoskát mérsékelten fenyegetett fajként tartja számon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája. A kínai orvoslásban a sült tobzoskapikkelyt felhasználják egyebek között méregtelenítésre, anyatejtermelés stimulálására. Az állatok csempészete mellett az illegális kereskedők a postát is rendszeresen használják az állatszállítmányok célba juttatására.

Tobzoskák

A tanulmány szerint a múlt év novemberében pekingi vámosok öt tobzoskát tartalmazó csomagot foglaltak le, mindegyik 70 kilogramm súlyú volt. Április óta lefoglaltak továbbá egytonnányi tobzoskapikkelyt, amely 1660 állattól származott. A tobzoskapikkely kilója 600 dollár, ami kétszerese a 2008-as áraknak. A méhlepényes emlősök rendjébe tartozó állatok évente csak egy utódnak adnak életet, ezért természetvédők aggodalmuknak adnak hangot a védett állatok egyedszámának csökkenése miatt.

Tobzoskák

Tobzoskák

Tobzoskák

Forrás: MTI / www.bbc.co.uk/nature/26549963


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!