Megdöbbentő fotók, amik bizonyítják, hogy a felmelegedés a jegesmedvék létét fenyegeti

A kihalás fenyegeti a jegesmedvéket, amennyiben nem sikerül megfordítani a globális felmelegedés folyamatát, és tovább folytatódik a sarki jégmezők olvadása – olvasható egy új amerikai kormányzati jelentésben. Az amerikai hal- és vadállományért felelős kormányzati szerv (Fish and Wildlife Service) szerint a “jégtakaró olvadásának elsődleges okát célzó hatékony cselekvés nélkül valószínűtlen”, hogy a faj helyzete javulhasson. A sarki jégmezők olvadásának megállításához globális összefogás szükséges. A jégtáblák rendkívül fontosak a jegesmedvék szaporodásának és táplálkozásának szempontjából, mérések szerint azonban az elmúlt nyolc évben a valaha mért legalacsonyabb szintre esett vissza a jégtakaró kiterjedése az üvegházhatású gázok kibocsátása által is okozott globális felmelegedés következtében. A jégtakaró olvadása miatt a jegesmedvék egyre inkább olyan területekre szorulnak vissza, ahol nem jutnak hozzá megfelelő mennyiségben élelemhez.

Emiatt egyre többször tűnnek fel teljesen lesoványodott, éhező jegesmedvék. Kerstin Langenberger természetfotós közel két évtizede jár a Jeges-tengerhez, hogy megörökítse a csodálatos élővilágot. Legutóbbi útja után igen elszomorító képeket tett közzé a Facebookon egy jegesmedvéről: a rendkívül sovány, éhező állatról készült képek bejárták a világsajtót. Ezek a fotók is bizonyítják, hogy a globális felmelegedés valóban egyre több élőlény létét fenyegeti.

jegesmedve

A jegesmedvéket 2008-ban nyilvánították veszélyeztetettnek. A fehérbundájú ragadozók jelenlegi populációját 20 és 25 ezer példány közé becsülik, az állatok öt ország területén élnek elszórva. Az amerikai belügyminisztérium földtani részlege által vázolt forgatókönyvek szerint leghamarabb az Alaszka, Oroszország és Norvégia sarki területein élő, a teljes jegesmedve-állomány harmadát kitevő ragadozóknak kell a globális felmelegedés okozta veszéllyel szembenézniük.

jegesmedve-2


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!