Megdöbbentő adatok – az éhínség világtérképe

Elemzők úgy vélik, a gazdasági válság miatt az éhínség felszámolására csak akkor tudnak több pénzt fordítani a deficittel és magas munkanélküliséggel küszködő “gazdag országok”, ha átideologizálják a szegénység leküzdését célzó segélyezést és a biztonsági kiadások közé csoportosítják. Nézzünk körül a világban, hol a legszörnyűbb az élelmiszerhelyzet. Hol vannak az éhínség veszélyzónái, ahol könnyen táptalajra talál a demagógia és a terrorizmus? Az International Food Policy Research Institute Globális Éhségindexe e szempontból rangsorolja a világ országait.

2

A nemzet biztonsága, az élelmiszerellátás biztonsága (food security) mindjárt életbevágóbb költségvetési tételnek tűnik, mint valami távol ország éhezőinek altruisztikus megsegítése. A széles néprétegeken eluralkodó éhínség tömeges elvándorláshoz és háborúkhoz is vezethet, vagyis nemzetközi, regionális konfliktusok kirobbantója lehet. A francia forradalom óta tudjuk, az éhezés azonnali mozgósító erő.  A szegénység továbbá melegágya a demagógiának, és a terrorizmus felé fordítja a kétségbeesettek elméket. Az iskolai élelmiszerprogramok (fejenként napi 25 dollárcentért) többet érnek a terrorizmus ellenes küzdelemben, mint a robbanófejes rakéták, hangoztatják egyes szakértők.

11

Hol éheznek még mindig a világban?

Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) szerint 37 ország van kritikus állapotban és szorul állandó jelleggel nagy mennyiségű élelmiszersegélyre. Az International Food Policy Research Institute Globális Éhségindexén ennél több ország szerepel az éhínség 5 kategóriájában.

 • “Szélsőséges mértékű éhínség”: Kongói Demokratikus Köztársaság, Csád, Eritrea, Haiti, Burundi
 • “Veszélyes szintű éhínség”: India, Nepál, Vietnam, Jemen, Etiópia, Szudán, Niger, Madagaszkár, Mozamik, Zimbabwe, Zambia, Tanzánia, Angola, Burkina Faso, Togo, Libéria, Közép-Afrikai Köztársaság, Sierra Leone, Bissau-Guinea, Banglades, Kelet-Timor, Comore-szigetek
 • “Súlyos éhínség”: Guatemala, Bolívia, Mongólia, Pakisztán, Mianmar/Burma, Indonézia, Fülöp-szigetek, Namíbia, Botswana, Lesotho, Szváziföld, Malawi, Kongó, Kamerun, Nigéria, Benin, Ghána, Elefántcsont-part, Guinea, Szenegál, Mali, Mauritánia.
 • “Mérsékelt szintű éhínség”: Honduras, Nicaragua, Panama, Venezuela, Guyana, Suriname, Kolumbia, Ecuador, Peru, Paraguay, Marokkó, Gabon, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Kína, Szíria, Thaiföld, Dél-Afrikai Köztársaság
 • “Alacsony szintű éhínség”: Mexikó, Brazil, Kuba, Costa Rica, Chile, Argentina, Uruguay, Szlovákia, Románia, Horvátország, Bosznia, Macedónia, Bulgária, Törökország, Irán, Oroszország, Észtország, Lettország, Litvánia, Ukrajna, Moldova, Egyiptom, Tunézia, Líbia, Algéria, Kirgizisztán, Malajzia.

 

3

Nyomor: sok még a teendő

 • 950 millió embernek nincs mit ennie. A legújabb számítások szerint a létminimumon (napi 2 dolláron) vagy az alatt élők száma már elérte a 1,3 milliárdot is.
 • Naponta 24 000 ember hal éhen a világban. Évente 25 millióval nő az ínséget szenvedők száma.
 • Világszerte 300 millió gyerek nem kap a szervezete fejlődéséhez szükséges táplálékot. Évente 11 millió kisgyerek hal meg éhség vagy alultápláltság következtében.
 • A hagyományosan polgárháború sújtotta övezetekben, mint például Szudán, a gyerekek 60 százaléka marad élelem nélkül.
 • Az 5 éves korig bekövetkező halálesetek egyharmadát elégtelen táplálkozás okozza.
 • Az alultápláltság több embert öl meg, mint az AIDS, a TBC és a malária együttvéve.
 • 150 millió ember éhezett a 2005-2008 közötti magas olaj- és élelmiszerárak emelkedése miatt (2007-ben 52 százalékkal, 2008-ban 100 százalékkal nőttek az élelmiszerárak).
 • Észak-Koreában az energiahiány miatt gyakran leáll a gépesített mezőgazdaság, krónikus élelmiszerhiányt okozva. Ez ékes példája annak, hogy a társadalom élelmezése szorosan összefügg az olaj- és áramellátással.
 • 64 millió ember süllyedt vissza ismét a szegénységbe a 2008-as gazdasági válság miatt, a segélyezést ugyanis az elsők között csökkentik, ha recesszió és deficit van a fejlett világban.
 • A kínai kormány az 5 évnél fiatalabb gyerekek körében 7 százalékra csökkentette az alultápláltság arányát.
 • Indiában él a világ 230 millió éhezője, ez a legnagyobb egy országra jutó szám. A helyi hagyományok szerint a nők gyakran utolsókként jutnak a tányér közelébe a családi étkezéseknél, még akkor is ha terhesek.
 • India korrupt és hatástalan hivatalai nem gondoskodtak a védtelen kiskorúakról: a világon legnagyobbnak számító, 1,3 milliárd dolláros gyermekélelmezési program dacára a gyerekek 42,5 százaléka alultáplált. Ez a legszegényebb afrikai országok szintjére utalja a gazdaságilag egyébként dinamikusan fejlődő Indiát.

 

8

Eredmények: mit javítottak a Millenniumi Fejlesztési Célok?

1999-ben a világ vezető gazdasági nagyhatalmai az ENSZ bíztatására elhatározták, hogy eltörlik a Föld színéről a szegénységet, és ennek érdekében kitűzték a Millenniumi Fejlesztési Célokat (MDG). A program a következő konkrét célkitűzéseket tartalmazta:

 • Felére csökkenteni a létminimumon és az alatt élők számát
 • Kétharmaddal (66 százalékkal) csökkenteni a gyermekhalandóságot
 • Háromnegyeddel (75 százalékkal) csökkenteni a terhes anyák halandóságát
 • 2015-re 22 millióval csökkenteni az éhezők számát.
 • Milyen pozitív fejlemények történtek az elmúlt években az élelmezés terén?
 • 1999 és 2005 között évente 1 százalékkal sikerült csökkenteni a szegénységet.
 • Ázsiában a gyerekek körében 1990-ben mért 44 százalékos éhínségi rátát mára 30 százalékra tudták lenyomni, Afrikában 38 százalékról 34 százalékra.
 • Az élelmezési szervezetek naponta 4000 embert mentenek meg az éhhaláltól.
 • Az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (AID) “Élelem a békéért” programja 2,2 milliárd dolláros büdzsé felett diszponál.
 • Banglades, Indonézia, Brazília és Mongólia jól halad, hogy feljöjjenek arra a szintre, amit a Millenniumi Fejlesztési Célok jelöltek ki.
 • Banglades leelőzte Indiát a gyermekhalandóság csökkentésében, Vietnam pedig Kínát. Kínában évente 730 000 gyermek hal meg.
 • A Világbank azt javasolta, hogy évente 6 milliárd dollárt költsenek az éhezők élelmezésére a jelenlegi 300 millió dollár helyett.

 

5

Mit kínál a jövő?

A FAO 2002-ben úgy ítélte meg, hogy 2030-ig a népesség évente 1,1 százalékkal nő, vagyis lassabban mint a 2002-t megelőző 30 évben, amikor 1,7 százalékos rátát mutatott. Azonban annak ténye, hogy 1999 óta újabb egymilliárddal bővült az emberiség, ami a leggyorsabb egymilliárdja volt a népesség növekedésének, aligha beszélhetünk lassuló népességgyarapodásról. Ennek fényében kétséges az is, hogy a FAO által prognosztizált jövőben, vagyis 2030-ig valóban végbemegy-e a nyomorgók számának csökkentése egymilliárdról 440 millióra. Merthogy ez a (remélt) 2030-as szint sem érné el az 1996-os Világ Élelmezési Csúcstalálkozó által deklarált célt, hogy az 1990-92-ben mért 815 millió főről 2015-re felére csökkenjen az éhezők száma.

A világ legnagyobb összefüggő éhségövezete Afrika déli része (Zimbabwe, Malawi, Zambia, Mozambik, Lesotho, Szváziföld). A FAO nincs egyedül azzal a meglátással, hogy itt, az úgynevezett “szubszaharai” térségben nem fog jelentősen csökkenni az éhezők száma, inkább a világ más tájain lévő fejlődő országokban várható számottevő javulás. A szervezetnek “csak” 100 millió ember ellátáshoz 5,2 milliárd dollárra lenne szüksége.

4

Hangadó testületek továbbra is hirdetik, hogy a 2050-re jósolt 9 milliárd fős népesség esetén is van elegendő élelem a Földön, hogy mindenkit ellássanak – feltéve, ha okosan osztják szét az erőforrásokat és nyersanyagokat. De sok a kétkedő hang is.

A FAO előrejelzései szerint a mezőgazdasági termelés 2020-ig átlagban 12 százalékkal nő (a 2000-es szinthez képest), míg Latin-Amerikában 75 százalékkal, Ázsiában 53 százalékkal, a volt szovjet tagállamokban pedig 58 százalékkal. A szervezet vezetői úgy vélik, 83 milliárd dollárra kellene növelni a fejlődő országok mezőgazdaságának juttatott támogatást. Globális szinten 70 százalékos termelés-növekedés lenne elérhető 40 év alatt, hogy a 2050-re jósolt 9 milliárd lélekszámú emberiség minden tagja tisztességes ellátásban részesüljön.

Forrás:Klímablog

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!