Megcsapolták Nepál egyik legveszélyesebb gleccsertavát

Több mint három méterrel csökkentették Nepál egyik legveszélyesebb gleccsertavának vízszintjét katonák és helyi lakosok; így akarják elejét venni annak, hogy a kiömlő víztömeg elárassza a környékbeli falvakat. A Mount Everest déli oldalán, 5 ezer méteres magasságban elterülő Imja gleccsertó vízszintje évek óta folyamatosan növekszik a Himalája hó- és jégtömegének egyre nagyobb mértékű olvadása miatt.

gleccsertoAz Imja Nepál egyik legveszélyesebb gleccsertava (Fotó: Wikipedia/Daniel Alton Byers)

Az elmúlt hat hónapban 40 katona és mintegy 100 falusi ásott lecsapoló nyílást a tavat övező sziklatömbök, kövek között, hogy elvezessen négymillió köbméter vizet a gleccsertóból, ami 3,4 méterrel csökkentette vízszintjét. A katonák csoportját azután vezényelték a térségbe, hogy környezetvédő csoportok arra figyelmeztettek, a legalább 150 méter mély tó bármelyik pillanat “kicsordulhat”, özönvizet zúdítva a környező falvakra, ahol mintegy 8 ezer ember él.

gleccserto-2Fotó: Wikipedia/Daniel Alton Byers

Szakemberek úgy vélték, hogy a tavaly áprilisi nepáli földrengés még kiszámíthatatlanabbá tette a tó vízszintjét. Fizikailag nagyon fárasztó volt a térségben dolgozni, ahol az oxigénszint csak fele a szokásosnak, de képesek voltunk befejezni a feladatot és biztosítani a lakosok és a turisták épségét – közölte kedden Bharat Lal Shrestha alezredes, a katonai egység vezetője. A térséget több ezer külföldi és nepáli turista keresi fel ősszel és tavasszal, hogy a Mount Everest alaptáborába vezető hegyi ösvényeken túrázzon.

mount-everestFotó: Wikipedia/flickr.com/shrimpo1967 

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!