Megaportré készült az Andromeda-ködről

Az Andromeda-köd (M31) 2,5 millió fényévnyi távolságával ez a legközelebbi, teljes méretű extragalaxis. Úgy 4 milliárd év múlva a jelenleg még különálló két csillagrendszer, a mi galaxisunk és az Andromeda elkerülhetetlenül összeolvad.

Andromeda-köd

Fotó: Csillagaszat.hu

A Hawaii szigetén található Mauna Kea csúcsára épített japán Subaru teleszkóp a közelmúltban egy páratlanul részletgazdag felvételt készített extragalaktikus szomszédunkról. A kép elkészítéséhez használt eszköz, az úgynevezett Hyper Suprime-Camera (HSC) a maga nemében páratlan tulajdonságokkal rendelkezik. A leképező detektor 870 megapixeles és a teljes kamera egy szokatlanul nagy műszertartályt foglal el. A kamera látómezeje a Subaru teleszkópra szerelve 1,5 fokos, ami párját ritkítja a hasonlóan nagy felbontású eszközök között.

A látómezőbe teljes egészében belefér az Andromeda-köd, így lehetőség nyílt lélegzetelállító részletességű felvétel készítésére. A teljes kép 36 megapixeles, ami innen letölthető.

A Hyper Suprime-Camera elnevezés bár első olvasásra kissé furcsának tűnik, a SUbaru PRIMEr focus CAMERA elnevezés rövidítése. Az eszköz egy különálló berendezés, mely számos hi-tech alkotóelemből épül fel. A fókuszsíkbeli pontos leképezéséről egy 7 tagú lencserendszer gondoskodik, melyben a frontlencse átmérője 82 centiméter. A lencserendszer mögött egy 6 darab színszűrőt tartalmazó szűrőváltó található. A zárszerkezet mögött elhelyezkedő, vákuumtartályba szerelt, mínusz 100 Celsius fokra hűtött, 116 darab egymás mellé épített CCD detektor által lefedett fókuszfelület átmérője 60 centiméter.

Andromeda-köd

Fotó: Csillagaszat.hu

A rendszer optikai minősége lehetővé teszi, hogy a leképezett csillagkorongok félátmérője kisebb legyen 0,2 ívmásodpercnél. A fókuszírozást és finombeállítást egy a csillagászatban egyre inkább terjedő mechanikai megoldás, a hexapod rendszer biztosítja. A HSC kamera határfényessége a g,r színekben 7 óra expozíciós idő után 27,7 -28,1 magnitúdó.

Forrás: csillagaszat.hu

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!