Megakadályozta a grizzly medvék vadászatát egy amerikai bíró

Egy amerikai bíró megakadályozta a grizzly medvék vadászatának hétvégi kezdetét a Yellowstone Nemzeti Parkot övező térségében. Dana Christensen montanai bíró döntése a vadászat elhalasztásáról az őslakosok és a természetvédők győzelmét jelenti, akik keresetben támadták meg a grizzlyk vadászatának megkezdését Wyoming és Idaho államokban szombaton, 41 évnyi tilalom után.

Forrás: Wikimedia Commons/Traveler100 

Több indián törzs tavaly nyújtott be keresetet az Amerikai Hal-és Vadvédelmi Szolgálat azon döntése ellen, amelyben eltörölték a grizzlyk védelmét a Yellowstone Nemzeti Park Wyoming, Montana és Idaho állam egyes részeit is magába foglaló kiterjedt régiójában, mondván a megnövekedett populáció nincs többé veszélyben.

Forrás: Brocken Inaglory/Wikimedia Commons 

A szolgálat az államokra ruházta át a döntés jogát az állatokról, ami azt jelenti, hogy lehetőségük van korlátozott keretek között, a parkon kívül szervezett vadászatokat indítani, amennyiben a régió medvepopulációja nem esik 600 egyed alá. A Yellowstone régiójában tavaly 718 példányra növekedett a grizzlypopuláció. A Yellowstone Parkon belül továbbra is tilos a medvevadászat. A helyi hatóságok 23 medve vadászatát engedélyezték a régióban.

Forrás: Wikimedia Commons/Diliff 

A bíró az ügy meghallgatásán ideiglenes tilalmat rendelt el, ami alatt mérlegelik azt, hogy visszaállítsák-e a grizzlyk szövetségi szintű védelmét. Döntését azzal indokolta, hogy elegendő dokumentációt terjesztettek elé arról, hogy a vadászat helyreállíthatatlan károkat okozna a grizzlypopulációban.

Alaszka kivételével a kontinentális Egyesült Államok egész területén a veszélyeztetett fajok védelméről szóló törvény hatálya alá kerültek a grizzlyk 1975-ben, amikor már csak 136 egyed élt a Yellowstone parkban és környékén. A grizzlyket akkoriban vadászták és gyakran estek csapdák, mérgezések áldozatául, így a faj a kihalás szélére került, holott egykor mintegy 100 ezer példány élt szerte Észak-Amerikában. Az állatok száma az 1850-es években kezdett zuhanni, ma már eredeti életterüknek csak mintegy két százalékán fordulnak elő.

Forrás: Wikimedia Commons/Dmitry Azovtsev/daphoto.info 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!