Medvecsalád szegődött egy túrázó mellé Alaszkában

Nem mindennapi kalandban volt része egy Alaszkában kempingező férfinak, amikor Katmai Nemzeti Parkban túrázva egy termetes medvével és a két kis bocsával találkozott össze az egyik ösvényen.

A békés medvecsalád komótosan sétált a férfi mögött, aki telefonjával videóra vette az állatokat, közben higgadtan kommentálta az eseményeket, néha még rá is közelít a medvékre a telefonjával, de azt azért megjegyezte, hogy nem szeretne megbotlani. Az anyamedve azonban rendkívül nyugodt volt, nem próbált támadni, hogy a bocsait védelmezze, így a férfi épségben, és egy elképesztő élménnyel gyarapodva visszajutott a táborba, a medvék pedig a vízparton folytatták a napjukat.

A Katmai Nemzeti Park és Vadrezervátum az Alaszkai-félszigeten helyezkedik el, a Kodiak-szigettel szemközt. Területe 19 122 km2, melynek nagy része vadonnak van nyilvánítva. 1918. szeptember 24-én nemzeti emlékparkot alapítottak a területen, hogy a Novarupta vulkán 1912-es kitörése által létrehozott egyedülálló tájat, a Tízezer Füst Völgyét (Valley of Ten Thousand Smokes) megvédjék. A mintegy 100 km2 kiterjedésű völgyet vulkanikus hamu tölti ki, 30-200 méter vastagságban. Nevét a kitörés után működő fumarolákról kapta.

Fotó: Wikimedia Commons/NASA

Az emlékparkot 1980. december 2-án nyilvánították nemzeti parkká. Állatvilágának legismertebb képviselői a barna medvék és a lazacok. A medvék legkedveltebb lazacfogó helye, a Brooks-vízesés, sok természetfotós kedvelt helyszíne.

Fotó: flickr/Marshmallow
Fotó: Dmitry Azovtsev/daphoto.info/Wikimedia commons


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!