McKay McKinnon szenzációs műtétei – óriásdaganatok sikeres eltávolítása

Dr. McKay McKinnon amerikai sebész számos olyan operációt végzett el, amit rajta kívül egyetlen másik orvos sem vállalt el. Olyan betegeken segített, akikről korábban már lemondtak. A specialista harminc éves pályafutása során számos óriásdaganatot távolított már el sikeresen.

Óriásdaganatok sikeres eltávolítása

Nguyen Duy Hai

Már járni sem tudott az a vietnami férfi, akinek a sebész a jobb lábáról távolított el egy 90 kilogrammos daganatot, amely többet nyomott, mint a férfi eredeti testtömege. A műtétre Ho Si Min-város francia-vietnámi kórházában került sor. A férfit eredetileg egy állami kórházban műtötték volna meg, itt azonban McKinnon többszöri kérése ellenére is elutasították a segítséget és azt mondták, hogy az operáció nem lehetséges. A csalódott sebész nem tehetett mást, haza utazott Amerikába.

Óriásdaganatok sikeres eltávolítása

Óriásdaganatok sikeres eltávolítása

Óriásdaganatok sikeres eltávolítása

A fiatalember támogatói azonban nem adták fel és végül a Ho Si Minh-városbeli francia-vietnámi kórház felajánlotta a segítségét. Dr. McKinnon ekkor visszatért Vietnamba, hogy elvégezze a kockázatos műtétet, ami nélkül Nguyen Duy Hai valószínűleg egy éven belül meghalt volna. A kockázatos sebészi beavatkozás sikerére 50 százalékos esélyt látott az orvoscsoport. A maratoni operációt végző sebészcsapat McKay McKinnon vezetésével sikeresen eltávolított a 90 kilós tumort egy több mint 12 órás operáció során, 2012 januárjában.

Óriásdaganatok sikeres eltávolítása

A férfi egy ritka genetikai rendellenességben, ún. neurofibromatózisban szenved, négyéves kora óta élt együtt a tumorral. 17 éves korában amputálták a lába egy részét, ám a daganat tovább növekedett, egyre nehezítve járását. Az óriási daganat szó szerint kiszívta belőle az életerőt, egyre jobban legyengítve a szervezetét. A vietnami férfi lábán kialakult óriási daganat nem volt rákos, és a műtét legfőbb célja a daganat forrásának végleges eltávolítása volt. Az operáció azért ígérkezett különösen nehéznek, mert a gerincoszlop végétől felfelé (a hátára) és lefelé (a combjára) is átterjedt tumort átszövő erek az eltávolítás során bármikor sérülhettek volna. A férfi szervezete ráadásul eléggé le volt gyengülve, hiszen a szíve folyamatosan próbálta vérrel ellátni az óriásdaganatot is, aminek növekedése ráadásul tápanyagokat és oxigént vont el a szervezetéből. A sikeres műtét után gyorsan lábadozott és sok évnyi szenvedés után ismét sikerült lábra állnia.

Óriásdaganatok sikeres eltávolítása

Óriásdaganatok sikeres eltávolítása

Lucica Bunghez

Szintén neurofibromatózisban szenvedett  a román Lucica Bunghez. A testén évekig növekvő daganat elvonta a fontos tápanyagokat belső szerveitől, a tumor 72 kilósra nőtt, ami miatt csak feküdni tudott. Több mint húsz évvel ezelőtt már eltávolítottak a testéről egy 15 kilogrammos daganatot, de hamarosan ismét megjelent a gyorsan növekvő tumor, ami 130 centiméter nagyságúra fejlődött ki. Egy nemzetközi orvoscsoportnak, az asszony és családja bátorságának, valamint a román média támogatásának köszönhetően 2004-ben megoperálták, és visszatérhetett a normális életébe.

Óriásdaganatok sikeres eltávolítása

Lucica Bunghez akkor kezdett reménykedni, amikor a Discovery Channel egyik műsorában látta, hogy egy, az övéhez igen hasonló daganatot sikeresen eltávolítottak egy amerikai nő, Lori Hoogewind testéből. Felkereste McKay McKinnon amerikai sebészt, aki a műtétet végezte. A specialista elvállalta az operációt. Az óriási tumort Lucica derekának mindkét oldaláról el kellet távolítani, a testét fel kellett emelni és megfordítani, így tudták a hatalmas daganat többi részét is eltávolítani. A beavatkozás azért volt különösen veszélyes, mert a daganat eltávolítását követően tartani kellett a nagyarányú vérzéstől. Az amerikai orvos segítségére éppen ezért volt szükség, mert a román sebészeknek nem volt gyakorlatuk az ilyen műtétekben.

Óriásdaganatok sikeres eltávolítása

FIGYELEM! A VIDEÓK MEGTEKINTÉSE FELKAVARÓ LEHET!!!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!