Manchineel-fa – a világ egyik legmérgezőbb növénye

A manchineel-fa, vagy manszanilyafa (Hippomane Mancinella) a kutyatejfélék családjába tartozik. Az Egyesült Államokban, a Karib-térségben és a Bahama-szigeteken honos, itthon nem fordul elő. A világ egyik legmérgezőbb növényének tartják. Minden része erősen toxikus. A fa által termelt mérgek összes fajtáját máig sem sikerül azonosítani. Az ilyen fáknál táblákat helyeznek el, hogy figyelmeztessék az embereket a veszélyre.

Manchineel-fa

A fa termése leginkább almára hasonlít. Állítólag Kolumbusz “halál almának” nevezte a kis zöld termést. Azok, akik megkóstolták a fa gyümölcsét először bizsergést éreztek a nyelvükön, majd egyre nagyobb lett a fájdalom, sőt a torkukban fojtogató érzés alakult ki. Két óra elteltével már nyelni sem tudtak és rendkívül erős fájdalom volt érezhető a torkukban.

Manchineel-fa

Manchineel-fa

A fa tejszerű nedvet termel, amelyből elég ha csak egy csepp kerül az emberi bőrre és égési sérülést, bőrgyulladást vagy duzzanatot okoz. Azok, akik az eső elöl a fa alá menekülte, saját bőrükön tapasztalták meg a fa mérgező hatásait. A manchineel-fát nem szabad meggyújtani, mert a füstje vakságot okoz. Emellett a fa leveleivel sem árt óvatosan bánni, mivel azok is toxikus anyagokat tartalmaznak. A manchineel-fa úgy került be a Guinness Rekordok könyvébe, mint a világ legveszélyesebb fája.

Manchineel-fa

Manchineel-fa

Manchineel-fa

 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!