Malala – dokumentumfilm készült a Nobel-békedíjas pakisztáni lány életéről

Az Oscar-díjas Davis Guggenheim alkotása megdöbbentő részletességgel mutatja be a Nobel-békedíjas emberjogi aktivista, Malala Juszufzai életét. A National Geographic Channel és a FOX Searchlight Pictures együttműködik az Oscar-díjas rendező, Davis Guggenheim He named me Malala című új filmjének népszerűsítésében. A Malala Juszufzai történetét bemutató dokumentumfilm várhatóan 2015 végén kerül a mozikba, majd 2016-ban a NatGeo is műsorára tűzi a világ 171 országában, 45 különböző nyelven.

Malala Juszufzai emberjogi harcos pakisztáni diáklányt 2012-ben tálib szélsőségesek több lövéssel megsebesítették egy iskolabuszon a pakisztáni Szvát-völgyben. A támadás idején mindössze 15 éves lány emberjogi tevékenysége és a fundamentalista tálib uralom ostorozása miatt került a terroristák célkeresztjébe. A merényletben szerzett sebeiből Malala csodával határos módon felépült, és mára a nők tanuláshoz való jogát szorgalmazó mozgalom egyik élharcosává vált. A rászorulók támogatására Malala Fund néven alapítványt hozott létre, munkásságát pedig 2014-ben Nobel-békedíjjal ismerték el. A dokumentumfilm Malala életének a merénylet előtti és utáni szakaszát is bemutatja.

malala-2„Egy gyerek, egy tanár, egy könyv és egy toll képes megváltoztatni a világot” – Malala Juszufzai

„Számunkra, akik vezető szerepet töltünk be a globális jelentőségű történetek emberekhez való eljuttatásában, nem pusztán megtiszteltetés részt venni ebben a projektben, hanem egyenesen kötelesség. A film műsorra tűzésével célunk, hogy emberek millióival ismertessük meg Malala történetét és a lányok tanuláshoz való jogáért vívott harcát.” – mondta Courteney Monroe, a National Geographic Channels vezérigazgatója. Az együttműködés keretében a National Geographic Channel tevékenyen részt vesz az alkotás népszerűsítésében: a filmről többek közt a National Geographic Magazine, a National Geographic Digital Media, a National Geographic oktatási programjai és a National Geographic Kids is beszámol majd.

malalaFotó: wikimedia

A neves rendező, Davis Guggenheim Malala életének valamennyi szeletét elénk tárja a filmben: többek közt megismerjük, miként vívja a fiatal lány emberjogi harcát családja odaadó támogatásával; látjuk őt az ENSZ ülésein szenvedélyesen szónokolni; és látjuk hazatérve „egyszerű” fiatal pakisztáni lányként szülei és testvérei körében. A film mozipremierjéhez kapcsolódóan a Malala Fund nemzetközi gyűjtőakciót szervez a tizenéves lányok magas színvonalú középszintű iskoláztatásának támogatására.

VIDEÓ (angol nyelvű előzetes):


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!