Lúdfüvet virágoztatna és selyemhernyókat keltetne a Holdon Kína

Az űrkutatás történetében eddig példátlan dolgokat fog véghez vinni Kína idén felbocsátandó újabb holdkutató űrszondája, a Csang’o-4.: az égitest Földről nem látható „sötét” oldalán száll majd le, és növényeket virágoztat a Hold élettelen felszínén. A cseppet sem szokványos tervekről a Hszinhua kínai állami hírügynökség számolt be.

Forrás: Wikimedia Commons/Gregory H. Revera

Az űrszonda vetőburgonyát és egy kis termetű virágos növény, a káposztával és a mustárral rokon lúdfű magjait, valamint valószínűleg selyemhernyópetéket is visz magával, hogy végrehajtsa az első biológiai kísérletet a Holdon. A kutatók remélik, hogy a növények kihajtanak és virágot hoznak. A folyamatot bárki figyelemmel követheti majd: a tudósok kamerával örökítik meg, és élőben sugározzák majd azt a Földre.

Forrás: NASA
Forrás: CNSA/ESA 

A holdbéli mini ökoszisztémát huszonnyolc kínai egyetem tervezte meg a délnyugat-kínai Csungkingi Egyetem vezetésével. A kínai űrkutatási hivatal (CNSA) a nagyközönséget is, ezen belül főleg a fiatalokat arra biztatja, hogy vegyenek részt a Csang’o-4 misszió projektjében. A hivatal 2016-ban országos pályázatot hirdetett diákoknak az űrszonda rakományának megtervezésére, az ökoszisztéma ötletét kétszáz kezdeményezés közül választották ki.

Forrás: Dawid Skalec/Wikimedia Commons 

Az ökoszisztéma egy 18-szor 16 centiméteres hengerben utazik majd a Holdra. A petékből selyemhernyók lesznek, amelyek szén-dioxidot termelnek, míg a burgonya és más magvak oxigént bocsátanak ki a fotoszintézis során. Együtt egy egyszerű ökoszisztémát hozhatnak létre az égitesten – ismertette a tartály főtervezője.

Forrás: Wikimedia Commons/Fastily

Mivel a Hold felszínének hőmérséklete mínusz 170 és plusz 100 Celsius-fok között változhat, az ökoszisztémát egy szigetelőanyaggal fogják megvédeni, hogy a növények és a hernyók közepes hőmérsékleten maradjanak. A belsejében mesterséges világítás is lesz, amelyet akkumulátorok működtetnek.

Forrás: NASA/Bill Anders

Cikkajánló: Utazás a Hold körül – lenyűgözően részletes videót készített a NASA

CNSA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!