Leomlott a híres tengeri “sziklaablak” a Puerto Ricót megrázó földrengésekben

Egy pusztító földrengést követően leomlott Puerto Rico híres tengeri “sziklaablaka”, a Punta Ventana. Az 5,8-as erősségű földmozgás, amely során a sziklaképződmény összeomlott, a karibi sziget déli partjainál pusztított helyi idő szerint hétfő hajnalban. Kedden újabb, ezúttal 6,4-es erősségű földmozgás rázta meg a szigetet, s az Amerikai Földtani Intézet jelentése szerint kedden folyamatosak voltak a kisebb földmozgások.

Az Egyesült Államok társult államát, a 3,2 millió lakosú Puerto Ricót december 28. óta egy sor földmozgás rázta meg. A napokban bekövetkezett földrengés volt a legerőteljesebb, amely 1918 óta sújtotta a szigetet. A 102 évvel ezelőtti katasztrófa nyomán szökőár is pusztított, ezúttal azonban nem adtak ki szökőárriadót.

6.5 magnitude earthquake recorded off the coast of Puerto Rico

Közzétette: NBC News – 2020. január 7., kedd

 

Az anyagi károk és a természeti és épített környezetben okozott pusztítás jelentős. Épületek károsodtak, dőltek össze, utak mentek tönkre, a sziget déli partvidékén nem működik az áramszolgáltatás. Wanda Vazquez Garced, Puerto Rico kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett, egyben mozgósította a Nemzeti Gárdát is, amelynek tagjai a mentésben vesznek részt. A kormányzó közlése szerint legalább háromszázezer ember maradt ivóvíz nélkül. Ezidáig egy halálos áldozatról és több sérültről érkezett jelentés.

A földrengés után a közösségi hálóra feltöltött képeken a megrongált házak mellett látható az is, hogy mi maradt a Punta Ventanából. A tengerbe nyúló, természetes ablakot formáló sziklaképződmény Guayanilla város közelében állt és a turisták egyik kedvenc célpontja volt. A városi önkormányzat sajtósa, Glidden López Facebook-bejegyzésében írta: “A Ventana összeomlott. Mindannyian őrizzük emlékezetünkben”. Mint az korábbi bejegyzéseiből kiderül; a természeti látványosságot az elmúlt napok kisebb rengései már megrongálták.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!