A Művészetek és Tudományok városa Valenciában

A Művészetek és Tudományok városa széleskörű kikapcsolódást biztosító kulturális és tudományos központ Valencia városában, Spanyolországban, 1996-ban nyílt meg. Igazán lenyűgöző példája a modern építészetnek. A Turia folyó régi kiszáradt medrében, félúton Valencia régi városrésze és Nazaret tengerparti körzete között létesített Művészetek és Tudományok Városa 350000 négyzetkilométeren terül el. 1957-ben egy katasztrofális árvizet követően, a folyót eltérítették egy csatorna mentén a várostól délre, és a kiszáradt folyómeder egy festői szépségű elsüllyedt parkká változott, ez a Művészetek és Tudományok Városa. A csodás medencékkel és folyamokkal körülvett „város” és környezete kitűnő hely egy pihentető sétára napközben vagy az esti órákban. Valencia legfontosabb modern turisztikai célállomása.

Valencia

Valencia

A komplexumot szinte teljes egészében a valenciai születésű Santiago Calatrava tervezte. A planetárium, a L’Hemisfèric volt az első épület,amit megnyitottak a nagyközönség előtt 1998 áprilisában. Az épület egy óriási szemre hasonlít nyitott szemhéjjal, mely a körülötte levő medencét figyeli. A L’Hemisfèric a Művészetek és Tudományok Városának központi része.

Valencia

Valencia

Valencia

A Fülöp herceg Tudományos Múzeum  2000-ben nyílt meg , mely egy óriási bálna csontvázára emlékeztet. Az épület három szintből áll. A földszinten kosárlabda pálya található. Az első emeletről csodás kilátás tárul a körülötte elhelyezkedő Turia Kertre, a második emelet a „Tudomány  Öröksége” kiállításának ad otthont, a harmadik emelet az úgynevezett “kromoszóma-erdő”, amely megmutatja az emberi DNS felépítését az érdeklődő közönségnek.

Valencia

A L’Oceanogràfic nevezetű Komplexum  egy Oceánológiai park, melyben Európa legnagyobb akváriuma is megtalálható a maga 110.000 négyzetméteres területével, ami 42 millió liter vizet tartalmaz. Az épületet a kiváló építész Félix Candela álmodta meg tavirózsa formájúra. Az akvárium több mint 500 fajnak ad otthont, melyek közt megtalálhatóak delfinek, medúzák, tengeri csillagok, tengeri sünök, rozmárok, fókák, pingvinek, teknősök, cápák és ráják. Emellett több vizet kedvelő madárfaj is él itt.

Az „El Palau de les Arts Reina Sofia”  operaház és Előadóművészeti Központ, az utolsó nagy része a Művészetek és Tudományok városának. 2005. október 5-én mutatták be a Valencia-i közösségi napon. Calatrava által alkalmazott tiszta fehér beton és Gaudi féle összetört csempék harmonikus egységet alkotnak a szerkezet egészével.

Valencia
L’Oceanográfic.
Valencia

Valencia

Valencia

Valencia

Valencia

Valencia

Valencia

Valencia

Valencia

Valencia

Valencia

Valencia

El Palau de les Arts Reina Sofía

Valencia

L’Umbracle

Valencia


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!