Látványos videó a Popocatépetl vulkán kitöréséről

Látványos robbanást rögzített a mexikói Popocatépetl vulkánra irányított webkamera, amin nemcsak a hirtelen feltörő szürke hamufelhő látható, de az a lökéshullám is, ami a kitörést követte.A látványos hullám a körülbelül huszonnégyszeres gyorsítású felvételen jól láthatóan végigszalad a hegy körüli felhőkön, kicsit később pedig a vulkán oldalát érdemes figyelni, ahova visszahullik a vulkáni hamu.

Popocatépetl

A felvételt alaposabban megnézve egyéb érdekességekre is felfigyelhetünk. Az egyik, hogy a kilövellt hamufelhő jó néhány kilométer magasba feljut, mielőtt igazán terjedni kezdene. A másik érdekes látvány a kitörés pulzálása: a hamufelhő a gőzmozdonyokéhoz hasonló, időnként felerősödő pamacsokban jelentkezik, ahogy újabb és újabb adag magma tör a felszínre, tovább táplálva a kitörést.

A Popocatépetl kitörése, látható lökéshullámmal

Az igazán meglepő fejlemény viszont az volt, hogy a vulkán mindössze néhány órával a kitörés és a hatalmas mennyiségű hamu kilövellése után megnyugodott, és néhány kisebb hamufelhőt leszámítva pont úgy néz ki, mintha nem is történt volna a környéken semmi. Természetesen a környező településeken folyamatos a készültség a további kitörések, illetve a vulkántevékenységet kísérő földrengések miatt.

forrás:Index

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!