Lakóházak mellett tör fel a vulkáni láva Hawaiin

A Kilauea vulkán mellett épült lakóházak kertjeiben tör fel a láva Hawaiin, a kitörés 28 napja tart, sok helyi még nem hagyta el otthonát. A Kilauea 35 éve folyamatosan aktív tűzhányó.

Harminc évvel ezelőtt csaknem egy éven keresztül egy egész várost, Kalapanát árasztott el lávával. Az évek során a vulkánból kiömlő láva 125 négyzetkilométernyi területet borított be. A körülbelül 1150 Celsius-fokos kőzetfolyadék 1983 és 1990 között több mint 180 házat semmisített meg. Egy mostanihoz hasonló vulkáni tevékenység 88 napig tartott 1955-ben, de akkor még sokkal kevesebb ember lakott a vulkán közelében.

A következő napokban a láva elérhet egy üdülőtelepet és azt a geotermikus erőművet is veszélyezteti, amely a hawaii Nagy sziget áramszükségletének 25 százalékát termeli. A vulkáni szmog mellett a láva és az óceán találkozásakor felszabaduló mérges gázok is problémát jelentenek a szigeten.

A Kilauea május 3-án tört ki, és a vulkáni tevékenység azóta folyamatosan erősödik, s amióta a tűzhányó ismét aktív, 2250 kisebb vagy nagyobb földmozgást mértek a Nagy Szigeten és környékén, s csaknem 2000 embert kényszerített otthona elhagyására. A tudósok szerint ez a lankadatlan vulkáni tevékenység előjele lehet egy óriási – utoljára 1920-ban megtapasztalt – kitörésnek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!