Különleges taktikát fejlesztettek ki a fekete özvegy hímjei, hogy életben maradjanak

A fekete özvegy nemébe tartozó két pókfaj hímjei különleges taktikát fejlesztettek ki a túlélés érdekében: még kifejletlen nőstényeket termékenyítenek meg, melyeknél nem jelentkezik a kannibálösztön, így nem ölik meg az aktus után a párosodó hímet. A stratégiának köszönhetően egyrészt túlélik a párosodást, másrészt ismételten párosodhatnak. A fiatal nőstények még ki nem alakult genitáliáikban elraktározzák a spermát, és akkor termékenyülnek meg tőle, amikor már teljesen kifejlődtek.

fekete-ozvegyFotó: Wikipedia/Alfried H.

A fekete özvegy (Latrodectus) nemébe több mint 30 faj tartozik a világ minden részén. Nevük arra utal, hogy a nőstény pók gyakran felfalja párosodás után a hímet, vagyis saját magát teszi özveggyé. Maydianne Andrade, a torontói Scarborough Egyetem kutatója és munkatársa arra jutottak, hogy két pókfaj egyes hímjei úgy menekülnek meg a párzást követő haláltól, hogy a még nem ivarérett nőstényekkel azok utolsó vedlése előtt párosodnak.

A vöröshátú pók (Latrodectus hasselti) és a barna özvegy (Latrodectus geometricus) hímjei átfúrják a fiatal nőstény külső vázát, hogy annak újonnan kifejlődött tárolószervébe spermát juttassanak. A nőstények megőrzik a spermát az utolsó vedlés ideje alatt is és ugyanolyan termékennyé válnak, mint kifejlett fajtársaik. A vöröshátú pók vadon élő, fiatal, még kifejletlen nőstény begyűjtött egyedeinek egyharmada már párosodott ilyen módon – állapították meg a kutatók a Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmányukban.

fekete-ozvegy-3Fotó: Wikipedia/LFrImagery

Az idő azonban nagyon szorít a hímek számára – emelték ki a szakértők. Csak azoknál a nőstényeknél csökken ugyanis a halállal végződő aktus kockázata, amelyek éppen utolsó vedlésük előtt állnak.nMind az ennél fiatalabb, mind az ennél idősebb nőstényekben megvan ugyanis a hajlam, hogy partnerüket felfalják. A hímek sikere tehát attól függ, fel tudják-e ismerni a potenciális partner fejlettségi szintjét.

fekete-ozvegy-2Fotó: Wikipedia/Calistemon 

Ez csak egy a számos stratégia közül, amelyekkel a feketeözvegy-hímek a megtermékenyítés utáni halált igyekeznek elkerülni. A dán Aarhus Egyetem nemrég bemutatott tanulmánya szerint a csodáspók (Pisaura mirabilis) például a párosodás után életét ínyenc falatokkal próbálja megmenteni. A kutatók feltételezése szerint a még kifejletlen nőstények megtermékenyítése olyan stratégia, amely sok pók- és rovarfajnál létezhet.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!