Különleges börtönök világszerte

San Pedro börtön (Bolívia) – ahol az elítéltek cellákat vásárolhatnak maguknak

A San Pedro börtön La Paz legnagyobb fegyintézete kb. 1500 elítélttel. A börtön kapuit átlépve azonnal feltűnik a különbség egy átlagos börtönhöz képest: játszadozó gyerekek, árusító bódék, éttermek, fodrászok, sőt egy hotel is van. Nincsenek viszont őrök, egyenruhák, vagy rácsok az ablakokon. Mindezért viszont fizetni kell, 1000-1500 dollár közötti összeget az ítélet hosszának és a cella minőségének megfelelően. Régebben beengedték a turistákat is, de ennek vége lett, mivel túl sokan jöttek kizárólag kokaint vásárolni.

San Pedro börtön (Bolívia)

San Pedro börtön (Bolívia)

San Pedro börtön (Bolívia)

Justizzentrum Leoben (Ausztria) – az ötcsillagos börtön

A képen látható osztrák épület nem iroda-, hanem fogház. A rossznyelvek szerint mindennek van némi köze ahhoz, hogy míg az osztrák bűnözési mutatók majdnem minden kategóriában (gyilkosság, rablás, stb.) alacsonyabbak pl. az amerikainál, addig a lopások száma sokkal magasabb náluk. Hiszen ha nincs pénzem, ellopok valamit, aztán majd csak eltengetem a napjaimat egy ilyen börtönben.

Justizzentrum Leoben (Ausztria)

Justizzentrum Leoben (Ausztria)

Justizzentrum Leoben (Ausztria)

Cebu börtön (Fülöp-szigetek) – ahol a rabok híres táncosok lettek

33 millió ember látta a youtube-on, amint a Cebu börtön elítéltjei különböző formációkban ropták a táncot Michael Jackson Thriller c. dalára. Az alapötletet az igazgató elmondása szerint a „Remény rabjai” egyik jelenete adta, ahol a zenének óriási hatása volt a fegyencekre.

Justizzentrum Leoben (Ausztria)

A híres videó óta az 1500 rab jótékonysági show-kat is tart, illetve a börtönben tartott előadások után fényképezkedni is lehet velük. És persze jó pénzért pólót is vihetünk haza szuvenírként.

Justizzentrum Leoben (Ausztria)

Kreszti börtön (Oroszország) – a világ legzsúfoltabb börtöne

Az orosz börtönök eleve híresek a túltelítettségükről, de mindenképp a szentpétervári Kreszti börtön viszi a pálmát. A befogadóképessége elvileg háromezer fő, a valós létszám viszont sosem kevesebb tízezernél. Minden rabnak 4 m2 saját tér jut, és 15 perc zuhany – hetente. Bár elvileg meg fogják szüntetni, addig is valószínűleg lasszóval fogják oda az őröket, hiszen tízezer orosz elítéltnél már csak egy rosszabb dolog van: tízezer orosz elítélt heringekként összezsúfolva.

Kreszti börtön (Oroszország)

Kreszti börtön (Oroszország)

Sark börtön (Guernsey) – a világ legkisebb börtöne

Guernsey egy kis sziget Európa és Nagy Britannia között, Sark pedig egy még kisebb, nem több, mint hatszáz lakossal. Ezen a szigeten található a világ legkisebb börtöne: összesen két ember fér el benne. 1856-ban építették, és a mai napig is működik.

Sark börtön (Guernsey)

ADX (Colorado, USA) – a világ legbiztonságosabb börtöne

1994-es megnyitása óta a United States Penitentiary Administrative Maximum Facility a börtönök „királya”. Az elítéltek napi 23 órát töltenek egy 2×4 méteres magánzárkában. A betonból kiöntött bútorok (asztal, szék, ágy) természetesen nem mozdíthatók, a zárkából pedig még enni sem mehetnek ki. Az ablakok 10 cm szélesek, és úgy vannak elhelyezve, hogy a rabok még azt se tudják betájolni, hogy hol lehetnek az épületkomplexumon belül. Nem csoda, hogy nem egy rab megőrül a büntetése során.

ADX (Colorado, USA)

ADX (Colorado, USA)

Aranjuez börtön (Spanyolország) – a családi börtön

A börtön Madridtól 40 km-re délre található, és 36 cellája van családok számára kiképezve. A falakon Disney karakterek, a területen játszótér található. Azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek – amíg elég kicsik ahhoz, hogy a körülmények ne tűnjenek fel nekik –, kötődni tudjanak a bebörtönzött szülőhöz is, akinek viszont az apa- vagy anyaszerep átélése segíthet jó útra térni.

Aranjuez börtön (Spanyolország)

Aranjuez börtön (Spanyolország)

Bastoey szigeti fogház (Norvégia) – a világ első ökobörtöne

A kis norvég szigeten fekvő börtön többek között napenergiát használ az energiaszükséglet fedezésére, mindent újrahasznosít, és a legtöbb ételt saját maga termeszti az elítéltek számára. Itt nem csak a drogok számítanak tiltott szereknek, de a rovarirtók is. Az ötcsillagos osztrák börtön veszélye („mindent ellopok, csak bekerülhessek ebbe a börtönbe”) itt is fenyeget, ugyanis az életstílus inkább egy nyári táborra hasonlít: van teniszpálya, lovaglási lehetőség, illetve, ha elég meleg a tenger, akkor még úszkálás is.

Bastoey szigeti fogház

Cereso Chetumal (Mexikó) – a börtön, ahol bokszmeccsekkel rendezik a konfliktusokat

Ez az a börtön, ahol az elítéltek nem követtek el egymás ellen semmilyen erőszakos cselekményt az elmúlt tíz évben, viszont gyönyörű műalkotásaikat turisták hada vásárolja. Az ok Victor Terrazzas börtönigazgató szerint a következő: „Ha valakinek problémája van a másikkal, kapnak két bokszkesztyűt, és a vita általában két meneten belül véget ér.” Sok elítélt nem akarja elhagyni a fegyintézetet, hiszen jó az étel, jók a szabadidős programok, és akkor még nem is említettük a VIP cellákat.

Cereso Chetumal

Cereso Chetumal

Alcatraz (Kalifornia) – a világ leghíresebb börtöne

Az Alcatraz sziget – vagy más néven a Szikla – eredetileg világítótoronyként szolgált. Később katonai erőd lett, még később katonai börtön, végül 1934-től szövetségi fegyintézmény. Leghíresebb foglya Al Capone volt. 1963-ban Robert Kennedy döntésének eredményeképp a börtönt bezárták. Azóta turisztikai látványosság lett, a mai napig látogatható. Az üzemeltetők állítása szerint 29 éves működése alatt egyetlen rabnak sem sikerült megszöknie innen.

Alcatraz

Alcatraz


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!