Kötelező lesz napelemekkel felszerelni az újonnan épülő házakat Kaliforniában

Az Egyesült Államokban elsőként Kalifornia államban rendelkeztek arról, hogy 2020-tól kötelező lesz napelemekkel felszerelni az újonnan épülő házak többségét. Az öttagú Kaliforniai Energiaügyi Bizottság (CEC) által szerdán elfogadott új építési előírásokkal az állam a globális klímaváltozás ellen folytatott harcát igyekszik erősíteni.

Forrás: flickr/Jacob Avanzato/jacobavanzato.com

A bizottság becslései szerint az új előírások nagyjából 40 dollár plusz költséget jelentenének havonta, amit ellensúlyozna a havi közüzemi költségek 80 dolláros csökkenése. Az ellenzők szerint ugyanakkor a napelemek átlagosan 10 ezer dollárral (2,6 millió forinttal) növelnék egy új ingatlan előzetes költségeit az ország egyik egyébként is legdrágább államában.

Forrás: Wikimedia Commons/Gray Watson

Az új előírások az épületek szellőzésének és világításának korszerűsítésére is kiterjednek. Az intézkedések nyomán várhatóan 700 ezer metrikus tonnával csökkenne az állam üvegházhatású gázkibocsátása három év alatt, ami nagyjából azzal egyelő, mintha 115 ezer autó tűnne el az utakról.

Forrás: Wikimedia Commons/Frank Schulenburg
Forrás: Wikimedia Commons/Alfred Twu 

Az amerikai tagállamok közül Kalifornia rendelkezik az egyik legambiciózusabb célkitűzéssel a megújuló energiák terén: az Egyesült Államok legnépesebb tagállama energiafogyasztásának felét megújuló forrásokból szeretné nyerni 2030-ra. Az energiaügyi bizottság szerint 2017 végén az állam már elérte a nagyjából 30 százalékot.

A testület szóvivője, Amber Pasricha Beck szerint az új építési előírások alól kivételt fognak élvezni az árnyékolókkal felszerelt, vagy túlságosan kis tetővel rendelkező épületek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!