Kihalhatnak a Kínában ínyencfalatnak számító tobzoskák

A kihalás veszélye fenyegeti a tobzoskákat, mivel a kínaiak előszeretettel fogyasztják ínyencfalatként a különleges állatokat. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) becslései szerint a tobzoskaalakúaknak (Pholidota) mind a nyolc faja a kihalás szélére sodródott. Ezeket az állatokat ugyanis Kínában ínyencfalatként, illetve feltételezett gyógyító erejük miatt fogyasztják.

Kihalhatnak a tobzoskák

“A 21. században nem kellene már olyan állatokkal táplálkoznunk, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget” – mondta Jonathan Baille, a IUCN kutatócsapatának vezetője. A világszervezet felszólította az érintett országokat, többek között Kínát és Vietnamot, hogy vessenek véget a tobzoskák illegális kereskedelmének – írja a Die Welt című online lap. A tobzoskák kihalásával egy 80 millió éves evolúciós fejlődés érne véget. Ezek az állatok a ragadozók mellett külön rendet alkotnak az állatvilágban.

Kihalhatnak a tobzoskák

Nagy szarupikkelyek alkotta páncéljukkal a tobzoskák különleges állatok. Veszély esetén golyóvá gömbölyödnek, a teljes fedést biztosító szaruréteg pedig megvédi őket a támadótól. Méretük 30 és 150 centiméter között változik, súlyuk 2 és 35 kilogramm között mozog. Az éjszaka aktív emlősök főleg rovarokkal táplálkoznak. Négy alfajuk Délkelet-Ázsiában, négy pedig Afrikában fordul elő.

Kihalhatnak a tobzoskák

Kihalhatnak a tobzoskák

Legveszélyeztetettebb a kínai vagy bengáli tobzoska (Manis pentadactyla) és a jávai tobzoska (Manis javanica). Ezeknek az alfajoknak a nősténye ellésenként egyetlen utódot hoz világra – miközben terhessége néhány hónaptól kezdve akár több mint egy évig is eltarthat.

Kihalhatnak a tobzoskák


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!