Kétmillió elvadult macska kiirtását tervezik Ausztráliában

Az Ausztráliában őshonos vadállatok védelmében mintegy kétmillió kóbor macska kiirtását tervezi öt év alatt az ausztrál szövetségi kormány. Ezek az állatok az Európából érkező telepesek házimacskáinak elvadult leszármazottai. Szakértők állítása szerint több mint 120 őshonos fajt fenyeget a kihalás az elszaporodott ragadozók pusztítása miatt. A szövetségi kormány közölte, hogy mérgezett csalétkeket helyeznek ki, és telefonos alkalmazást is készítettek FeralCatScan néven, mellyel a lakosság értesítheti a hatóságokat, ha olyan területet talál, ahol nagy számban láttak vadászó macskákat.

Elvadult macskák

Kutatók szerint az eddig kihalt 29 őshonos ausztrál emlősfajból 28 pusztulásában játszottak szerepet a macskák az elmúlt két évszázadban. “Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem utáljuk a macskákat, csak véget kell vetni a károknak, amit a vadon élő állatok közt okoznak. A tudományos bizonyítékok egyértelműek, a vadon kóborló macskák jelentik a legnagyobb veszélyt” – mondta az ABC rádiónak Gregory Andrews, a kihalással fenyegetett fajok biztosa.

Elvadult macskák

Úgy vélik, mintegy 20 millió macska él az országban, melyek több millió őshonos állattal végeznek naponta. A macskák az 1700-as évek végén érkeztek az európai telepesekkel, akkor még háziállatként, ám azóta rengeteg leszármazottuk tért vissza a vadonba és szaporodott el az egész kontinensen. Greg Hunt környezetvédelmi miniszter a macskatartást szigorító intézkedéseket, többek között az ivartalanítást és a mikrochip beültetését tartja szükségesnek.

Elvadult macskák

Elvadult macskák

MTI, telegraph.co.uk 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!