Kétéves várólista van a világ legnagyobb barlangjába

A Vietnamban található Hang Sơn Đoòng a világ legnagyobb barlangja, nevét a benne található gyors folyású föld alatti folyóról kapta. A gyönyörű természeti csodára rengetegen kíváncsiak, ám évente csak 500 turista látogathatja meg. A barlangba szervezett túrák 2017-es időpontjait a napokban hirdették ki, és mindössze húsz óra alatt beteltek a helyek, így legközelebb csak a 2018-as expedícióra lehet majd jelentkezni. Az ötnapos túra 3000 dollárba, azaz több mint 800 ezer forintba kerül, az így a befolyt összeget környezetvédelmi célokra és helyi projektekre fordítják.

barlang-2Fotó: Wikipedia/Doug Knuth

A hatalmas barlang a Phong Nha – Ke Bang Nemzeti Park területén, az ország középső részén, a Vietnami-hegységben található. Bár a barlangot már a vietnami háborúban is használták a helyiek óvóhelyként, a bejárata feledésbe merült. Újrafelfedezésére 2009-ben került sor, amikor egy amerikai kutatóházaspár leereszkedett a barlangba. A kutatók 2010 végén tértek vissza, hogy teljesen feltárják a barlangot, ami egy 150 barlangból álló, részben még feltáratlan hálózat része. A 2010-es felfedezőúton 4,5 kilométernyire tudtak behatolni a barlangba. A legtágasabb helyeken az üreg 200 méter magas és 150 méter széles, de a legtöbb helyen 80 méter magas és ugyanilyen széles. Van olyan terem is, ahol több mint 70 méter magas sztalagmitok találhatók.

A barlangot felülről egy keskeny résen át világítja meg a nap, és különlegessége, hogy saját folyója és dzsungele van, és néhol még vékony felhők is kialakulnak benne. A barlang méretei óriásiak, egy negyven emeletes felhőkarcoló is elférne benne. A Hang Sơn Đoòng ötször nagyobb, mint a Phong Nha-barlang, melyet korábban Vietnam legnagyobb barlangjának tartottak.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!