Jegesmedvék leptek el egy orosz települést – szükségállapotot hirdettek

Jegesmedve-invázió miatt hirdettek szükségállapotot az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja (Új-föld) szigetcsoporton – számolt be róla a helyi sajtó. Az Arhangelszki régióban lévő szigetcsoportnál december óta gyülekeznek a jegesmedvék, eddig több mint 52 alkalommal tűntek fel Belusja Guba településen.

Forrás: NASA

Hírügynökségi jelentés szerint 6-10 egyed rendszeresen a település területén tartózkodik, számos esetben embereket támadnak meg, hivatalokba és irodába törnek be. Egy helyi lakos elmondta, hogy bár 1983 óta él Novaja Zemlján, de a környéken soha nem volt ennyi belőlük.

Forrás: NOAA/OER/Hidden Ocean 2016:The Chukchi Borderlands

Arhangelszki régió kormányzója a szükségállapot bevezetését azzal indokolta, hogy nagy tömegben árasztották el lakott területeket. Mint írta, a helyi lakosok, iskolák és óvodák tettek számtalan esetben – szóban, illetve írásban – panaszt azt követelve, hogy a hatóságok szavatolják a biztonságukat. Félnek elhagyni lakhelyüket, veszélyben van napi rendszeres közlekedésük, életvitelük. A szülők félnek gyerekeiket az iskolába, óvodába vinni.

Egyes helyeken az óvodák körül kerítéseket húztak. További intézkedésként különleges járművekkel szállítják az embereket munkahelyükre, a katonákat pedig bázisaikra. A jegesmedvék ugyanakkor nem riadnak el a járőrautóktól és a kutyáktól.

Polar bear invasion on Novaya Zemlya as 50 wild animals besiege remote town, and chase people.
State of emergency…

Közzétette: The Siberian Times – 2019. február 10., vasárnap

 

A területre egy különleges szakértői csoportot vezényeltek, hogy segítsen az embereket megvédeni az állatok támadásától. Az orosz környezetvédelmi hatóság nem adott engedélyt arra, hogy a veszélyeztetett faj egyes példányait kilőjék. A jegesmedve védett faj, és kizárólag önvédelemből vagy végső megoldásként szabad lelőni őket.

Az állatokat Északi-sark körüli területeken tapasztalható egyre nagyobb térséget érintő olvadás készteti arra, hogy délebbre haladva keressenek élelmet maguknak.

Forrás: Wikimedia Commons/Arturo de Frias Marques


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!