Jégbe fagyott egy szibériai kisváros, Dugyinka

Dugyinka kikötőváros Oroszországban, Szibéria északi részén, a Jenyiszej partján fekszik. Lakossága a 2010. évi népszámláláskor 22 175 fő volt. Dugyinka több mint 300 km-rel az északi sarkkörön túl, a Jenyiszej jobb partján, a Dugyinka folyó torkolata közelében található. Tengeri és folyami kikötő. A folyami közlekedés számára kikötője június elején nyílik meg és október elején a jégképződés miatt bezár. A tengeri kikötő egész évben nyitva tart, és azt jégtörők segítségével folyamatos tengeri út köti össze Arhangelszkkel és Murmanszkkal is. A Jenyiszej tavaszi árvize a kikötő egész területét minden évben elönti.

Dugyinka

A város örökké fagyott talajon épült. Éghajlata szélsőségesen kontinentális, nagyon hideg téllel, rövid és hűvös nyárral. December-januárban másfél hónapig tart a sarki éjszaka. Évente csak kb. nyolcvan fagymentes nap van. A januári középhőmérséklet -28 °C, a júliusi 12 °C. A valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet -56,7 °C volt.

Dugyinka

Dugyinka lakosait most sem kíméli a tél. Víz és elektromos áram nélkül maradt a város sok lakója a -40 fokos hidegben. Egy vihar még január közepén tette tönkre az elektromos vezetékeket, több ezer ember maradt áram nélkül. Az ítéletidőben sorra repedtek meg a víznyomócsövek, egy központi csővezetékből az utcákra ömlött a víz. Mivel éjszaka -40 °C alá csökkent a hőmérséklet, a víz gyorsan megfagyott. Reggelre szó szerint jégbe borult több utca. A város lakói fotókat osztottak meg az interneten, amelyeken méteres vastagságú jégbe fagyott autók és elrepedt, jégszökőkutat produkáló vízcsövek láthatók. “Így most mindenki láthatja, milyen hideg van errefelé” – mondta Eugen Geraszimov, a helyi kormányzat szóvivője, aki arról is tájékoztatást adott, hogy időben megszervezték a lakosok ivóvízzel való ellátását. Bár a rendszert megjavították, sok helyi lakosok továbbra is arra panaszkodik, hogy a lakásokban továbbra is nagyon hideg van, és sok helyen még mindig nincs áram.

Dugyinka

Dugyinka

Dugyinka

Dugyinka

Dugyinka

Dugyinka


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!