Izland – a vulkánok és gejzírek országa

Izland, illetve hivatalosan az Izlandi Köztársaság az Atlanti-óceán északi részén, Grönland és Skócia között, Feröer-szigetektől északnyugatra elhelyezkedő szigetország. Bár Izland az Északi-sarkkörtől nem messze helyezkedik el, éghajlata a Golf-áramlatnak köszönhetően enyhe. Fekvéséből kifolyólag tél közepén csak négy órára jön fel a nap, viszont nyár közepén éjszaka sem megy le, pirkadathoz hasonló világosság van. Az izlandi víz olyan tiszta, hogy a vezetékes víznek semmilyen előzetes kezelésre nincs szüksége. Izland egy hatalmas geotermikus mezőkkel rendelkező vulkanikus sziget. Izlandon teljes egészében megújuló energiaforrásokból állítja elő villamos energiáját. Ennek 87%-át a víz energiája, 13%-át pedig a geotermikus energia szolgáltatja. A szigeten 140 vulkán van, 26 vulkán jelenleg is működik. Az izlandi Eyjafjallajökull jégmező alatti vulkán 2010 tavaszán működésbe lépett.

Április 14-én egy erősebb kitörés széles körű járattörlésekhez vezetett az európai légi közlekedésben, amely több millió utast érintett. Április 15-én és 16-án a legtöbb európai repülőtér teljesen zárva volt, ugyanis szakértők szerint a vulkáni hamu, amely nagy részecskéket is tartalmaz, kárt tehet a repülők hajtóművében, ez pedig katasztrófákhoz vezetett volna. Legismertebb vulkánja az 1491 m magas Hekla. Izlandon rengeteg gejzír található (a szó maga is izlandi eredetű), a geotermikus energia könnyen hozzáférhető, így a meleg víz és a fűtés rendkívül olcsó. Stori Geysir Izland legnagyobb gejzírje, innen származik a gejzír szó, amely kilövellést jelent.

Izland

Izland

Az izlandiak nyelve nagyon hasonlít a kb. 1000 évvel ezelőtti norvég nyelvre. Ez a legrégebbi élő nyelv Európában. Az izlandi nyelv az egyetlen, amelyben nincs öröklődő családnév, így a gyermekek apjuk keresztnevét kapják az “s” birtokos raggal a dóttir (lány), vagy a son (fiú) toldalékkal ellátva. Egy ember neve tehát a keresztnevéből és az apja keresztnevéből képzett apai névből áll, például egy képzeletbeli Jón Einarsson fia, aki az Ólafur nevet kapta, teljes néven Ólafur Jónsson (Jón fia Ólafur) lesz. Jón Einarsson Sigríður nevű lányát pedig Sigríður Jónsdottir (Jón lánya Katrin) néven nevezik majd. Ha egy férfinak két keresztneve van, akkor dönthet arról, hogy melyik nevéből képezi gyermekei apai nevét. Az izlandi nők házasságkötés idején nem veszik fel férjük nevét. A telefonkönyvükben is a keresztnevek alapján találjuk meg őket. Vezetéknév, családnév hiányában az úr, asszony megszólítások is feleslegessé válnak, egymást csak a keresztnevükön szólítják meg. Jelenleg Izland lakossága kb. 320.000 fő, akiknek 60%-a a fővárosban él. Reykjavík Izland fővárosa, a világ legészakibb fővárosa. Nevének jelentése “füstös öböl”, ami a hőforrásokra utal.100%-os az írástudók aránya és világelső az egy főre jutó kiadott könyvek számában. 1935-ben a világon elsőként Izlandon legalizálták az abortuszt. Az internethasználat aránya 93,2%-kal a 2. legmagasabb a világon (1. Falkland-szigetek 100%). További érdekes tény, hogy felmérések szerint az izlandiak 80%-a mai napig hisz a tündék létezésében.

Izland

1944-ben népszavazást tartottak arról, hogy Izland elszakadjon-e Dániától. Mivel a szavazók 97%-a igennel voksolt, így 1944. június 17-én Þingvellirben kikiáltották az Izlandi Köztársaságot. 1946-ban tagja lett az ENSZ-nek, míg 1949-ben a NATO-nak. Ez utóbbi szervezetnek alapító tagja. Izlandnak nincs hadserege, haditengerészete vagy légiereje, csak rendőrsége, melynek létszáma épp, hogy meghaladja a 100 főt. Izland parlamentje, Althing, a világ legrégebbi ilyen típusú intézmény, több mint 1000 éve 930-ban alapították. 1980-ban Izlandon választották meg a világ első női államfőjét, Vigdis Finnbogadottir személyében. Izlandon nincs vasútvonal és csak egy fő út van, amely az egész országot összeköti.

Izland

Izland

Izland

Izland

Izland

Izland

Izland

Izland

Izland

Izland

Izland

Izland

Izland

Izland

Izland


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!