Izland 130 éves gyeptetős temploma

Izland mellett, a Feröer-szigeteken, Norvégiában, és Skócia egyes területein még ma is találkozhatunk fűvel benőtt háztetőkkel. Jó példára erre Hof, egy kis izlandi falu (az ország délkeleti részén fekszik 30 kilométerre keletre Vatnajökulltól és 20 kilométerre délre a Skaftafell Nemzeti Parktól) ahol háztetőket még mindig gyep fedi.

Gyeptető
Fotó: flickr

Ez a szokás egyébként a viking-kori ősöktől ered, akik fűvel, virágokkal, sőt fákkal is benépesítették házaik tetejét. Ez a tetőfedési módszer nemcsak a környezettel való harmonikus együttélést hirdette, de valójában kitűnő hőszigetelésnek is számított, segített összetartani a tetőszerkezetet és tartós is volt. Kezdetben egy favázat építettek, amelyet betakartak gyeppel. A 18. század vége felé az épületek két végét már fából készítették el, és a tetőt és az oldalát fedték be gyeppel.

 A Hofban található, 1884-ben épített Hofskirkja templom egyike az utolsó épületeknek, amelyet ebben a stílusban, a hagyományos építkezési szokásoknak megfelelően építettek. Hofskirkja egyike annak a hat még álló izlandi templomnak, amelyeket történelmi emlékhelyként őriztek meg. A 20. században már egyre kevesebb gyeptetős ház épült Izlandon. Manapság már csak néhányan művelik ezt a mesterséget, többnyire olyanok, akiknek a felmenői is így építkeztek.

Gyeptető
Fotó: hof1.is
Gyeptető
Fotó: VeronikaPolyakova/ flickr
Gyeptető
Fotó: hof1.is
Gyeptető
Fotó: flickr
 Gyeptető
Fotó: hof1.is


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!