Így tett keresztbe a COVID az ágyi poloskáknak

Lassan másfél éve hangos a világ attól, hogy a COVID-19 járvány hányféleképpen hatott negatívan az életünkre. Megbénított ágazatokat, ezért sokan elvesztették a munkájukat, ami más területeken is érezhetővé vált. Karanténba kerültünk, sokan home office-ban dolgoztak, bezárták az oktatási intézményeket, kijárási korlátozásokkal, új szabályokkal voltunk és vagyunk kénytelenek együtt élni. De van jó hír is: a járvány óta sokkal kevesebb az ágyi poloska!

Mi az az ágyi poloska és hogyan keseríti meg az életedet?

Az ágyi poloska igen alattomos kis rovar: befészkeli magát az otthonodba, éjszakánként pedig előjön, és a véredet szívva viszkető, vörös csípéseket hagy a testeden. Könnyű lenne felismerni, de nappal persze nem találkozol vele, mert ilyenkor elbújik a résekben, repedésekben. Így fordulhat elő, hogy hetekig, akár hónapokig szenvedsz miatta, mire rájössz, kivel is van dolgod.

Az ágyi poloska megjelenése sajnos nem higiénia kérdése. Mondhatjuk, hogy nem sokat tehetsz ellene: elég, ha egy hotelben alszol, ahol jelen vannak, és már viheted is haza. Megszabadulni tőlük pedig igazi rémálom, nem csoda, hogy mindenki a végsőkig igyekszik még saját maga előtt is tagadni, hogy ágyi poloska van az otthonában.

Szakemberek nélkül gyakorlatilag lehetetlen tőlük megszabadulni, és még így is nagyon macerás, mert lényegében mindent fertőtleníteni kell. De muszáj rászánni magunkat a küzdelemre, mert maguktól bizony nem fognak elmenni a kis vérszívók.

A COVID legyőzte a poloskákat!

A fentiek fényében különösen örvendetes, hogy a jelek szerint a koronavírus járványnak köszönhetően az ágyi poloskák száma jelentősen visszaszorult. Ez persze nem annak köszönhető, hogy a rovarok világában is pusztít a járvány, sokkal egyszerűbb oka van: az emberek korlátozása miatt kevesebb lehetőségük van terjeszkedni, mint korábban.

Már 2020-ban is megfigyelhető volt, hogy a járvány visszaszorítása miatti intézkedések végett az ágyi poloskás esetek lényegesen csökkentek. Mostanra azonban még szembetűnőbb a változás, ami alighanem a további korlátozásoknak köszönhető

Gondoljuk végig: mi vezethetett a poloskainvázió megszűnéséhez?

  • Leállt a nemzetközi turizmus, a külföldi turisták hiánya pedig kiiktatott egy komoly rizikófaktort.
  • Ugyanígy átmenetileg megszűnt a belföldi turizmus is, ami szintén csökkentette annak esélyét, hogy az emberek széthordják a poloskákat az országban.
  • Minimalizáltuk az emberi érintkezéseket, nem voltak rendezvények, igyekeztünk keveset tömegközlekedni, a nagy forgalmú intézmények bezártak, így pedig megint csak kevesebb alkalmuk volt az ágyi poloskáknak terjeszkedni.
  • A használt bútorok vásárlása visszaesett, mert az emberek tartottak a vírustól. A használt bútor pedig az egyik legnagyobb poloskaterjesztő.

Mindez lehetővé tette, hogy – kis túlzással – megszűnt a poloskainvázió. Hátra azonban sajnos nem dőlhetünk, mert lassan indul újra az élet. És ne legyenek illúzióink: az ágyi poloskák itt-ott azért biztosan túlélték az elmúlt időszakot, és a turizmus, valamint a rendezvények újraéledésével ők is nekiállnak ismételten elszaporodni mindenhol.

Légy résen: ha ágyi poloska jelenlétét gyanítod, minél hamarabb kérj segítséget!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!