Így néz ki most a katona, aki 2011-ben teljes arcátültetésen esett át

Mitch Hunter az Amerikában élő, egykori katona 15 évvel ezelőtt autóbalesetet szenvedett, amely következtében ugyan nem sérült meg súlyosan de miközben a barátját próbálta kimenteni a roncsból, hozzáért egy leszakadt villanyvezetékhez. Az akkor 21 éves férfit borzalmas áramütést érte. Kórházba szállítása alatt kétszer kellett újraéleszteni, de végül csodával határos módon az orvosoknak sikerült megmenteniük az életét. Az egyik lábát azonban elveszítette, az arca pedig rendkívül megégett és eltorzult.

Arcátültetés

Mitch az évek során közel negyven helyreállító műtéten esett át, azonban az arca még mindig felismerhetetlen volt. Az egyetlen megoldást számára az arcátültetés jelentette. A férfi vállalta a műtétet, így lett ő az első emberek egyike a világon, akin teljes arctranszplantációt végeztek. A bonyolult, 15 órás műtétet 2011-ben 30 orvos végezte el a bostoni Brigham and Women’s Hospitalban. A műtétek idején egyszerre két orvoscsapat dolgozott: az egyik a donorral, míg a másik az átültetésre váró beteggel foglakozott.

Arcátültetés

Arcátültetés

Az arctranszplantáció nemcsak az orvosoknak jelent rendkívüli kihívást, de a betegek számára is nagy lelki megterhelést jelent, hiszen saját, elveszett arcuk helyett egy elhunyt ember arcvonásaival élnek majd tovább. Éppen ezért az a műtét előtt hosszas lelki felkészítésen kell átesniük.

Mitch arcátültetése rendkívül jól sikerült és szerencsére nem alakultak ki nála szövődmények. Három hónappal a műtét után az arcának egy részét már érezte, ajkait, szemhéját mozgatni tudta. Azóta 5 év telet el és a férfi szépen felépült, de mint mondja, nagyon nehéz út áll mögötte.

Arcátültetés

„Érzek hideget, meleget, fájdalmat, csiklandozást, vagy ha valaki megpuszilja az arcom. Mindent érzek!”– mesélte Mitch, aki hozzátette, hogy egy csodálatos, de rendkívül nehéz utazáson van túl, amely során megtanulta, hogy csak a fontos dolgokkal érdemes foglalkozni. „Szeretném üzenni az embereknek, hogy ne idegeskedjenek apróságokon. Éljék az életüket, szeressenek, és mondják is el ezt a szeretteiknek, mert nem tudhatjuk, hogy erre meddig lesz lehetőségünk – mondta Mitch.

Amikor műtét után a BBC riportere megkérdezte tőle, miért vállalkozott az átültetésre, Mitch így válaszolt: “A gyerekek megijedtek és elbújtak, ha megláttak. Féltek tőlem.” Röviddel a műtét előtt egyébként az arcátültetésen átesett férfi maga is apuka lett .

Arcátültetés

Arcátültetés

A bostoni orvoscsoport vezetője is hangsúlyozta, hogy Mitch-hez hasonló betegek esetében az arcátültetés jelenti a legjobb megoldást, hiszen a hagyományos helyreállító műtétekkel nem lehet ilyen eredményeket elérni. Mitch is számtalan korrekciós műtéten esett át korábban, de az átültetés leírhatatlan változást jelentett számára. A műtét előtti és utáni fényképek erről minden elmondanak.

Arcátültetés

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!