Így köszöntötték az újévet a világ nagyvárosaiban

Látványos tűzijátékkal, különleges fényjátékkal és hatalmas utcai ünnepségekkel köszöntötték a világ nagyvárosaiban az újévet.

A 2018-as évet egyébként elsőként Szamoa és a Kiribatihoz tartozó Kiritimati szigetének alig több mint ötezer lakosa köszöntötte, közép-európai idő szerint délelőtt 11 órakor. Szamoa szigetállama csak néhány éve került át a dátumválasztó vonal másik oldalára, addig attól keletre éltek, így 23 órával voltak Új-Zéland mögött.

A 195 ezer lakosú Szamoa 2011. december 30-át egyszerűen átugrotta: az egész ország 24 órával előbbre állította óráját, így azóta nem utolsóként, hanem az elsők között köszöntheti az új esztendőt. Az időzónaváltás indoka az Ausztráliával és Új-Zélanddal való kereskedelem elősegítése volt, amit az addig érvényben lévő időeltolódás nehezített. Érdekesség, hogy Amerikai Szamoa nem tért át másik időzónába.

Közép-európai idő szerint Kritimati szigete után egy órával később, délben már Tongán is ünnepelnek. De nagyvárosban először csak délután két órakor durrannak az első szilveszteri pezsgők, ekkor ünneplik az újévet Sydneyben. Nepálba este negyed nyolckor, Indiába és Sri Lankára fél nyolckor köszönt be az újév. Amikor mi már javában az újévet tapossuk, New York városában még este kilenc van. Az Angyalok városaként emlegetett Los Angeles hozzánk képest csak kilenc órával később ünnepli az újévet. A legtovább Hawaii, Amerikai Szamoa és a Midway-szigetek lakói várnak az új esztendő beköszöntére.

Az NBC és a The Telegraph összeállításából kiderül, hogy miként is búcsúztatta a világ az óévet, és hogyan köszöntötte az új esztendőt:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!