Igazi különlegesség, amazonasi óriás-tündérrózsa virágzik Nyíregyházán

Igazi különlegességet tekinthetnek meg a látogatók a Nyíregyházi Állatpark Viktória házának medencéjében, melyben a rendkívül magas külső hőmérséklet hatására, a tegnapi napon kinyílt a szabad körülmények között növekedő amazonasi óriás-tündérrózsa (Victoria amazonica) első virága. A csupán pár óráig pompázó növény a megtermékenyülés után összezárul és a mélybe merül.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A hófehér szirmú, kellemes illatot árasztó virág a késő esti órákban nyílt ki, s nem csak kellemes illatával, de a külső hőmérséklettől 4-5 fokkal magasabb hőmérsékletével is magához csábította a rovarokat, hogy elvégezzék a beporzását. A virág a megtermékenyülés után rubinvörös színben pompázik, majd összezárulva a mélybe merül és már ott is marad. Ekkor kezdődik a termés érése. A termése gyermekfej nagyságú is lehet, és akár 400 magot is tartalmazhat. A víz alatt érlelődik, beérése után szétesik és a magok a felszínre bukkannak, ahonnan nagy távolságokra is eljutnak. Őshazájában, az Amazonas árterületén gyűjtik a termése magját, melyet zölden főzeléknek fogyasztanak, szárítva majd őrölve pedig kenyeret készítenek belőle.

MTI Fotó: Balázs Attila
 Magyarországon szabadban csak itt virágzik az Amazonas lassú mellékfolyóiban őshonos növény (Fotó: MTI/Balázs Attila)
Fotó: MTI fotó: Balázs Attila/ Nyíregyházi Állatpark

Az amazonasi óriás-tündérrózsa érdekessége, hogy a vízfelszínen kiterülő levelei természetes élőhelyén elérhetik akár a 2–3 méteres átmérőt, és egy 35 kilós gyermeket is elbírnak. A víz alatti szára is elérheti 7–8 méteres hosszúságot. A levelek fonákát hegyes tüskék borítják, hogy megvédjék a növényevő halak ellen.

Fotó: miquitos/lickr
Fotó: Wikimedia Commons/Cbaile19


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!