Időkapszulát találtak Tiszaszentimrén, benne egy 1784-ben íródott levéllel

A Tiszaszentimrén talált időkapszula a parókia felújításakor került elő. A fémdobozt, amely négy, különböző időben datált levelet tartalmazott, az 1780-as években épült parókia felújításakor az egyik régi ajtó kibontásakor találták meg. Az első levél 1784-es keltezésű, a második 1817-ben, a harmadik 1830-ban íródott, a legkülönlegesebb 1854-ből származik. A kézzel írt dokumentumok elsősorban a parókia építéséről és javításáról számolnak be.

Időkapszulát találtak Tiszaszentimrén

MTI fotó: Mészáros János

A legrégebbi dokumentum Tóth Ferenc református lelkipásztor szolgálatának idején keletkezett és a parókia építésének részleteit foglalja össze. A második és a harmadik levél az 1817-ben és az 1830-ban végzett felújítás és javítások leírása, amelyeket Szondy István lelkész jegyzett le. A „legfiatalabb” levél szerzője Csíkos Sándor lelkipásztor szintén a parókia körüli munkálatokról számol be. Az időkapszula története valószínűleg úgy alakult, hogy az 1780-as években helyezte el benne üzenetét Tóth Ferenc, amit később Szondy István megtalált, kiegészítette még két levéllel, majd Csíkos Sándor fedezte fel a kapszulát, és egyberendezte az iratokat a sajátjával 1854-ben. A helyiek azt tervezik, hogy ők is folytatják a hagyományt, és üzennek majd az utókornak – írja a parokia.hu.

Nemrégiben Amerikában, Bostonban került elő egy hasonlóan régi időkapszula. Mindkettő igen érdekes, mivel a megtalált időkapszulák többsége inkább csak 100 év körüli, kevés az olyan ami 200 éves vagy annál régebbi.

Cikkajánló: Egy 220 éves időkapszulát nyitottak fel Amerikában


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!