Hogyan világítsd meg hatékonyan a házad bejáratát?

A házad bejáratának megvilágítása több fontos funkciót is ellát: amellett, hogy fogadja a vendégeket, biztonságos átjárást tesz lehetővé, biztosítja a látogatók beazonosítását, és az otthonodról mindig jó első benyomást kelt. Ezért is bír kiemelt jelentőséggel, hogy körültekintően válaszd meg a házad bejáratának világítását. 

Milyen típusú bejárat világításra alkalmas lámpák léteznek?

A legelterjedtebbek talán a falra és mennyezetre szerelhető lámpák, de a függesztékek és a süllyesztett lámpák is nagyon népszerű választásnak bizonyulnak. Ezeket mind-mind megtalálhatod a ViaLuce Fénystúdió homlokzati és bejárati lámpa kínálatában is. Általában egyébként az a legjobb, ha többféle típust használsz egyszerre, mivel így kiaknázhatóak az általuk biztosított különféle előnyök.

A legfőbb szempontok a választásnál

Az egyik legfontosabb szempont talán az otthonod megjelenése és stílusa. Egy, a bejárat felett elhelyezett tető vagy egy fedett veranda például már nagyban befolyásolja azt, hogy milyen világítási típusokat tudsz alkalmazni. 

Ilyen esetben érdemes olyan fali lámpát keresned, amely több irányba szórja a fényét a falon, hogy feldobja az ajtó körüli területet. Egy nagy veranda esetén viszont egy egyenletes, szórt fényre van szükség, amely minden négyzetméternyi területet megvilágít. Próbáld ki például néhány lefelé irányuló fali lámpa és süllyesztett lámpa kombinációját, amely sokkal kellemesebb atmoszférát teremt, mintha egyetlen hatalmas, fényes lámpatest szegélyezné a házat.

A választásnál azonban nem árt ügyelned az arányokra is. Egy kisebb méretű kültéri lámpa ugyanis könnyedén elveszhet egy magasabb bejárati ajtó mellett, és természetesen ugyanez igaz fordítva is.  

Takaríts meg időt és fáradságot a mozgásérzékelőkkel és időzítőkkel!

A mozgásérzékelők elengedhetetlenek a kültéri világítási rendszerekben. Azáltal, hogy automatikusan felkapcsolják a lámpákat, megkímélhetnek téged a villanykapcsoló folytonos kapcsolgatásától, és a vendégeket attól, hogy a sötétben megcsússzanak a lépcsőfokokon. De segíthetnek az áramszámlák csökkentésében is, mivel a legtöbbjük könnyedén beállítható úgy, hogy csak szükség esetén kapcsoljanak be. 

Az időzítők szintén rendkívül szuper kiegészítőnek számítanak. A segítségükkel beállíthatod, hogy a világítás meghatározott időpontokban kapcsoljon be és ki, amivel például elriaszthatod a betörőket, miközben te távol vagy. De ez azért is előnyös, mert így soha nem kell egy sötét házba hazaérned.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad az útmutatónkat, és a benne felvázolt tippeknek, illetve tanácsoknak köszönhetően könnyebben tudsz majd elnavigálni a bejárati világítás opciók széles kínálatában.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!