Hogyan vegyünk vadásznadrágot?

Általánosságban sem tanácsos (megfelelő) nadrág nélkül nekiindulni a napi feladatoknak, de a vadászat során viszont valóban neuralgikus pont, hogy megfelelő ruházatban vágjunk neki a kalandnak. Egy rosszul megválasztott nadrág pokollá teheti a vadászatot. Ha nem kellően vastag, akkor fázni fogsz, ellenkező esetben pedig meleged lesz.

És akkor a hőmérséklet kérdése még csak egy dolog. Ebben a cikkben igyekeztünk összegyűjteni azokat a szempontokat, amik segíthetnek a hozzád leginkább illő darabot kiválasztani a piacon elérhető igencsak széles és színes kínálatból.

Mitől jó egy vadásznadrág?

A Halcapone webáruházban kapható vadásznadrág elsősorban persze attól jó, hogy neked jó, de az elvárásaidat, preferenciádat tudni kell jól és szakszerűen meghatározni, és még így sem biztos, hogy elsőre megtalálod a tökéletes modellt, évek munkája és tapasztalata megtanulni, hogy mire van igazán szükséged.

Az mindenképpen fontos, hogy segítsen a terepen minden szempontból feltűnésmentesen közlekedni. Segítsen beolvadni az adott környezetbe (ez az a téma, amiről könyvet lehetne írni, ha már nem tették volna meg sokan előttem), a lehető legjobban elrejtse a szagokat, és ha tereptárgyakkal (ágakkal, levelekkel) érintkezik, azt a lehető legkisebb zajkibocsátással tegye.

Ha a nadrágod nem felel meg a fenti feltételeknek, az olyan, mintha bemondanád az erdő rádiójában, hogy mindenki fusson, mert valaki mászkál a környéken puskával.

Tehát vannak az alapkövetelmények: elrejt vizuálisan, nem enged ki szagot, nem csap zajt. 

Na de lássuk, mi van még?

Nem árt, ha kényelmes és vízálló

A vadásznadrág nem páncél, akkor igazán jó, ha olyan, mintha rajtad sem lenne. Nem akadályozza a mozgást, a megfelelő hőmérsékletet biztosítja, nem szakad könnyen, tartós, és persze ezek mellet nem is ázunk el benne.

Merthogy a jó vadásznadrág bizony egyértelműen vízálló, ha nem, nem is igazi vadásznadrág. Vagy hát minimum nedvességálló, azaz egy kemény nyári zápor már kifoghat esetleg rajta, de a harmat bizonyára nem.

Emellett az sem árt, ha illik hozzád a szabása, hiszen jóllehet nem bálba mész, de a vadászatot is meg kell tisztelni azzal, hogy stílusosan nézel ki.

Illeszkedik a környezetbe

Persze olyan, hogy univerzális vadásznadrág nem létezik. Ha csak egy darabot akarsz venni, akkor mindenképpen át kell gondolni, hogy mikor, milyen gyakran és milyen terepen vadászol vele.

Ez fontos a vastagság szempontjából is, hiszen nem mindegy, hogy télen vagy nyáron mész, de a kamuflázs szempontjából pedig hatványozottan. Más rejt jól mezőn, és más erdőben, pláne esetleg télen.

A vízálósággal szembeni követelményeket is elsősorban a terep határozza meg. Más az elvárás sivatagba és tópartra, nyári kánikulába, ahol esetleg egy záporral lehet számolni, vagy kitartó, bőrig ható, hosszú, csendes őszi esőbe.

Ezek mind-mind olyan dolgok, amiket végig kell gondolni a megfelelő vadásznadrág kiválasztásánál, hiszen a terepen már késő sajnálkozni, hogy miért tocsog vagy fázik az alsó fertályad, amiért rosszul döntöttél.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!