Hogyan lehet egyszerűen lekérdezni a céginformációt?

A saját vállalkozásunkkal, illetve a meglévő vagy leendő partnerekkel kapcsolatban számos esetben előfordul a munkavégzés során, hogy szükségünk van bizonyos céginformációkra. Ezekhez ma már egyszerűen és gyorsan hozzá lehet jutni.

A Cégtaláló oldalán naprakész adatokat lehet lekérni. A cégkereső használata ingyenes, azonban ha hiteles és hatályos cégadatok szükségesek, azokhoz csak díjfizetés ellenében lehet hozzájutni, előzetesen kell megrendelni, és kipostázva vagy elektronikusan kapható meg. 

Ezen az oldalon cégnév, cégjegyzékszám és adószám alapján egyszerűen rá lehet keresni az adott cégre, amellyel kapcsolatban információkra van szükségünk. Ezt követően néhány kattintással megrendelhető a szükséges cégdokumentum. Az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat adatbázisából származnak a céginformációk, a hiteles és hatályos cégadatok.

Mitől függ, hogy milyen díja van a hiteles cégadatoknak?

Az, hogy milyen díja van a hiteles cégadatoknak, egész egyszerűen attól függ, hogy a cégdokumentumot milyen hitelesítéssel kérjük. A legerősebb hitelesítéssel a közhiteles dokumentum rendelkezik, természetesen a díj ennél a változatnál a legmagasabb.

Szintén közokiratnak tekinthető az e-közhiteles dokumentum, ami rendelést követően egyszerűen letölthető, hiszen elektronikus formában lehet hozzájutni. Amennyiben papíralapú, közhiteles dokumentumra van szükség, az futárral vagy postai úton kerül kiküldésre. A dokumentumok megrendelése előtt mindenképpen érdemes tájékozódni az adott hivatalban, hogy az ügyintézéshez pontosan melyik változatot kérik.

Milyen céginformációkat lehet letölteni vagy megrendelni?

Cégkivonatot, aláírási címpéldányt, létesítő okiratot, társasági szerződést, alapító okiratot, közzétett pénzügyi beszámolót és Apostille cégkivonatot lehet letölteni vagy megrendelni. Mindemellett rendelhető cégminősítés, illetve cégtörténet közhiteles változatban.

Fontos kiemelni, hogy a cégkivonat beszerezhető hiteles, e-hiteles, közhiteles és e-közhiteles változatban is. A társasági szerződés megrendelhető közhiteles és e-közhiteles változatban.

Az ingyenes céginformáció, vagyis a tárolt cégkivonat csupán tájékoztató jellegű

Érdemes azzal tisztában lenni, hogy az ingyenes céginformáció, vagyis a tárolt cégkivonat csupán tájékoztató jellegű. Ez azt jelenti, hogy nem használható hiteles okiratként, csupán tájékoztatásra. Nem elegendő ügyintézéshez, mivel nem tartalmaz minden adatot, ami egyébként megtalálható a cégjegyzékben.

Az itt szereplő adatok csak akkor kerülnek frissítésre, ha a cégjegyzékben lévő adatokban változás történik a korábbi állapothoz képest. Amennyiben nem történt változás a nyilvántartott adatokban, akkor egy hétnél korábbi lesz a tárolt cégkivonat hatályosságának dátuma.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!