Higanyszennyezés miatt rendkívüli állapotot hirdettek Amazóniában

Higanyszennyezés miatt két hónapos rendkívüli állapotot hirdettek Amazóniában, Peru Madre de Dios nevű térségének több kerületében. A higany a térségben illegálisan működő aranybányákból került a környezetbe. A hatóságok szerint a nehézfém a folyók vízében és az élővilágban is kimutatható, a szennyezés mértéke pedig meghaladja az egészségügyi határértéket.

Higanyszennyezés Amazóniában

Miután a mérgező anyag az egyik olyan harcsafajban is jelen van, amelyet a helyiek előszeretettel fogyasztanak, a szennyezés a környéken élők egészségét is veszélyezteti. A higany különösen a gyerekekre és a várandós nőkre veszélyes – figyelmeztettek a hatóságok.

A lakosság 41 százaléka van kitéve higanyszennyezésnek” – mondta Manuel Pulgar-Vidal perui környezetvédelmi miniszter, aki szerint a jelenséget csírájában kellene elfojtani, a törvénytelenül működő bányák bezárásával.

Higanyszennyezés Amazóniában

Manuel Pulgar-Vidal tudatta: a rendkívüli állapot kihirdetése lehetővé teszi, hogy a kormány egészségügyi intézkedéseket hozzon, mobilkórházakat, laboratóriumokat állítson fel, valamint egészséges élelmiszerekkel lássa el a helyi lakosságot. A bányászok a környezetvédelmi tárca szerint 100 ezer hektár esőerdőt pusztítottak már el Madre de Diosban, és évente negyven tonna higanyt juttatnak a környezetbe.

Higanyszennyezés Amazóniában

peru-amazonas

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!