Hazánkból is látványosnak ígérkezik a napfogyatkozás

Magyarországról nézve a Nap közel 60 százaléka a Hold árnyékába kerül majd a péntek délelőtti napfogyatkozás közben. A jelenség Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog. A következő részleges napfogyatkozás egyébként 2020-ban lesz látható.

Napfogyatkozás

napfogyatkozas-2015

A 2015. március 20-i fogyatkozás teljes napfogyatkozás, azonban a teljesség sávja lakott területektől távol, az Atlanti-óceán vidékein helyezkedik el, a hazánkhoz legközelebbi szárazföld, ahonnan meg lehet figyelni a teljességet, a Feröer-szigetek.

Napfogyatkozás

A jelenség megfigyeléséhez feltétlenül szükség van védőfelszerelés használatára, erre a speciális napfogyatkozás-néző szemüveg alkalmas. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy távcsővel vagy a fényképezőgép keresőjén keresztül soha nem szabad a Napba nézni. A legutóbbi, 1999-es napfogyatkozáskor még nem léteztek kamerával felszerelt mobiltelefonok, manapság azonban milliók érezhetnek rá kísértést, hogy lefotózzák magukat pénteken az égitestek ritka asztrológiai együttállásával. A brit optikusok kollégiuma arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki az okostelefonján vagy a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba egy felvétel kedvéért, az éppoly veszélyes, mintha a fotózó egyenesen a napba nézne: a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat.

Napfogyatkozás

A napfogyatkozást természetesen megfelelő védőfelszerelés nélkül távcsövön, teleszkóppal vagy más optikai eszközzel sem lehet megtekinteni. A jelenség távcső nélkül, szabad szemmel is ideális látványt nyújt, de a megfigyeléshez megfelelő napszűrő szükséges. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a napszemüveg, a filmszalag, a fényképészeti szűrő, a polárszűrő, és a kormozott üveg sem nyújt megfelelő védelmet, ezekkel inkább ne próbálkozzunk, mert helyrehozhatatlan szemkárosodást szenvedhetünk.

Napfogyatkozás

Napfogyatkozás

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!