Hátizsákos galambok járőröznek London fölött

Érzékelőkkel felszerelt versenygalambokat küldtek ki Londonban, hogy azok mérjék az egyes területek légszennyezettségét. A 10 hátizsákos madár a főváros veszélyezett területeinek koordinátáit a twitteren “csipogja” vissza a lakosoknak.

1

A személyre szabott, mindössze 25 grammos, GPS nyomkövetővel ellátott aprócska hátizsákokat viselő galambok megdöbbentő adatokkal szembesítették a londoni lakosokat: egyes területeken a légszennyezettség a világ legszmogosabb városaival vetekszik. A szárnyasok csomagjában a GPS mellett olyan érzékelőket bújtattak el, amelyek mérik a nitrogén-oxidot, a különféle illékony vegyületeket és az ózonszintet.

3

A gyűjtött adatokat a Pigeon Air Patrol weboldalon lehet megnézni egy élő térképen. A londoni lakosok Twitteren is megírhatják tartózkodási helyüket, a @PigeonAir profilon keresztül válaszként kapják meg, mennyire szennyezett az adott terület.

Ezt különböző szintekkel jelölik: friss, mérsékelt, magas, nagyon magas és extrém jelzőkkel illetik. A „friss” az egyetlen szint, amely következmények nélkül jár, a kezdeményezést indító Plume Labs szerint ez ritka. Az extrém véglet már annyira káros az emberekre és állatokra, hogy egyáltalán nem ajánlott odamenni.

2

Ha a tesztidőszak sikerrel zárul, szélesebb körben is használják majd a módszert.

Forrás: CNN | Híradó

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!