Hatalmas tengeri élőlény teteme festette vörösre egy indonéz sziget partját

Hatalmas tengeri élőlény tetemét mosta partra a víz az indonéziai Seram szigetén az elmúlt héten. Az elpusztult állat teteme vörösre festette a Hulung Beach vizét. A közel 15 méteres élőlény láttán természetesen azonnal megkezdődtek a találgatások, hogy milyen élőlényről is lehet szó, és persze sokan máris egy ismeretlen mélytengeri szörnyről kezdtek el beszélni, a helyiek pedig ámbráscetre vagy óriáskalmárra tippeltek.

A szakértők azonban gyorsan tisztázták a helyzetet, szerintük ugyanis egy sziláscet teteme vetődött partra a szigetnél – olvasható a Live Science tudományos portál cikkében. Az elhullott állat pontosabban a barázdásbálna-félékhez tartozott (Balaenopteridae), a faj pontos beazonosítását azonban továbbra sem sikerült elvégezni. Egy amerikai biológus, Alexander Werth szerint vagy egy kék bálnát vagy egy trópusi bálnát vetett ki magából a tenger. Moe Flannery, a kaliforniai természettudományi múzeum munkatársai szerint ugyanakkor az is előfordulhat, hogy egy közönséges barázdásbálnáról van szó. A szakértők két árulkodó jel alapján azonosították a tetemet: az egyik a táplálék kiszűrésére szolgáló szilák megléte, a másik a barázdásbálna-fajokra jellemző redőzött torokbarázdák, amelyeknek segítségével a faj képviselői ki tudják tágítani a toroktérfogatukat.

Forrás: Facebook/Mbs Sangadji

A bálnatetem már a bomlás előrehaladott fázisában volt megtalálásakor, a szakértők szerint több hete pusztulhatott el. A test a belekben található baktériumok miatt felfújódott. Ritkán fordul elő, hogy ilyen hatalmas tetemet mos partra a víz, mivel miután a bálnák elpusztulnak, a tetemük lesüllyed a tengerfenékre, ám ha gázok valamiért nem tudnak távozni a testből, akkor felfúvódik, és a víz felszínén lebegve idővel partot ér a Föld valamely pontján.

A szakember elmondta, hogyha hasonló tetemre bukkannak, azt vagy hagyják elrothadni, vagy amennyiben egészségügyi kockázatot jelent, akkor kiemelik a partra és elszállítják. Az indonéziai szigetnél talált tetem esetében az utóbbi megoldást választották, mivel egyre többen merészkednek közel hozzá, hogy felvételeket készítsenek róla.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!