Hatalmas pusztítást okozott egy zátonyra futott óceánjáró Raja Ampat korallzátonyainál

Tömeges korallpusztulást okozott az a brit óceánjáró, amely március elején futott zátonyra Indonézia partjainál, s mintegy 19 ezer négyzetméteren károsította a nyugat-pápuai Raja Ampat térségének korallzátonyait – jelentette be az indonéz kormány. A pusztulás mértéke több mint tízszerese annak, amit az első felmérések alapján a hatóságok feltételeztek. A környezetvédelmi tárca első felmérése 1600 négyzetméternyi korallzátony-károsodásáról adott hírt.

Raja AmpatFotó: Wikipedia/Jonathan Chase/plos.org

A 4200 tonnás M.V. Caledonian Sky nevű óceánjáró 102 utassal a fedélzetén Nyugat-Pápua tartomány partjainál március 4-én futott zátonyra. Raja Ampat több mint 1500 szigetből, homokzátonyból és homokpadból áll és híres tengeri biodiverzitásáról. Arif Havas Oegroseno tengerhajózási miniszter-helyettes elmondta, hogy a tárca a brit óceánjáró biztosítójának szakértőivel közösen végzett kárbecslés nyomán megállapította, hogy 13,3 ezer négyzetméternyi területen a korallok pusztulását okozó károk keletkeztek, további 5600 négyzetméteren kisebb mértékű a károsodás, de ott is a korallok 50 százalékának elpusztulásával számolnak.

Raja AmpatFotó: Wikipedia/Elias Levy

raja-ampat-4

Az indonéz külügyminisztérium közölte, hogy a kormány “nagyon határozottan” fog fellépni kártérítésért a brit óceánjáró tulajdonosánál. Az indonéz kormány már a múlt héten közölte, hogy vádat emelnek a hajó és kapitánya ellen több indonéz törvény megsértése miatt. Az ezen törvények értelmében elkövetett jogsértések akár három év börtönbüntetéssel is járhatnak. A tengerjáró tulajdonosa, a londoni székhelyű Noble Caledonia elismerte felelősségüket a környezeti károkozásban.

MTI, CNN


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!