Hasznos tippek kezdő gazdiknak a “kutyabiztos” lakáshoz

Ma már semmi különös nincs abban, ha valaki lakásban szeretne kutyát tartani. Sőt – a kertes házaknál is egyre gyakoribb, hogy a kutyák is bemehetnek, ha kedvük úgy tartja. Bár ennek az életmódnak is vitathatatlanul megvannak az előnyei, viszont mielőtt megosztod az életteredet négylábú barátoddal, nem árt azt számára is biztonságossá és komfortossá tenni. A megfelelő tervezéssel ugyanis sok bosszúságtól kímélheted meg magad. Nézzük meg, miképp fest egy “kutyabiztos” lakás: 

Ideális bútorok

Ha a világos színű, kárpitozott bútorok a kedvenceid, akkor rossz hírünk van: ezek cseppet sem ideálisak egy kutyás lakásba, hiszen nagyon könnyen bepiszkolódnak. Na persze ez még nem jelenti azt, hogy a kutya kedvéért rögtön meg kell válnod a kedvenc kanapédtól, de szükség lesz egy kis találélkonyságra. Vagy védőtakarót teszel az ülőalkalmatosságokra, vagy egyszerűen megtanítod az ebnek, hogy a kanapé és a fotel tiltott zóna, ahová nem mehet fel. 

Egyébként pedig a sötét színű, nem túl kényes anyagú bútorok a legideálisabbak egy kutyás otthonba. Ezek nem piszkolódnak olyan könnyen, és nem tapad meg bennük a szőr sem. Ha legközelebb vásárolsz, ebbe az irányba nézelődj. 

A padló kérdése

A puha padlószőnyeg bár roppant kényelmes, viszont a kutya szempontjából cseppet sem praktikus. A szőr és piszok ugyanis könnyen bejut a szálak közé, így a padló hamar egy baktériumtenyészetté válhat, amit roppant nehéz és hosszadalmas alaposan kitakarítani. Viszont a laminált padlót, a csempét vagy a parkettát sokkal egyszerűbb tisztán tartani, hiszen elég csak felseperni és felmosni.

Természetesen nem kell teljesen lemondanod a szőnyegről, de csak kisebb darabokat helyezz el itt-ott a lakásban, és ne felejtsd el rendszeresen kitakarítani és fertőtleníteni őket. 

Hol legyen a kutya helye?

Minden kutyusnak szüksége van némi saját térre, még egy lakásban is. Ez többnyire azt a területet jelenti, ahol a fekhelye és az itató-etetőtáljai találhatóak. Ahová bármikor el tud vonulni, ha egy kis egyedüllétre vágyik, és ahol senki sem zavarja a pihenésben. 

Már az első nap, amikor az állat beköltözik, jelöld ki neki ezt a csendes kis sarkot, és ha lehet, akkor ne is “költöztesd” át máshova, különben csak összezavarod. Gondoskodj róla, hogy mindig legyen az edényében friss víz, és némi Josera kutyatáp a Kutyakajas.hu Webáruház kínálatából. Ha csak itt adsz neki enni, azzal elejét veheted annak is, hogy kunyerálni kezdjen az asztalnál, amikor épp falatozol. 

Veszélyforrások

Fontos, hogy az otthon a kutya számára is egy olyan hely legyen, ahol nem leselkedik rá semmi veszély. Ezért ne tarts például mérgező szobanövényeket, ne hagyj elöl kiürült vegyszeres flakonokat, és a szemeteskukát is tüntesd el az eb látóteréből, hogy eszébe se jusson játszani vele. Ugyanígy a kábeleket és vezetékeket is oly módon vezesd el (például a bútorok alatt, felett, mellett), hogy a kutya ne férhessen hozzájuk.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!